Bez sortiranja nema recikliranja

VIDEO K9: Osnovci iz škole Marija Trandafil osvojili su prvu nagradu na konkursu „Štedi resurse, ne bacaj, recikliraj!“ koji je organizovan u okviru međunarodnog programa Mladi eko-reporteri.

0
605

Priču “Bez sortiranja, nema recikliranja” sastavilo je 16 učenika petog i šestog razreda Osnovne škole Marija Trandafil.

U svom radu ukazali su da u širem centru Novog Sada postoji primarna selekcija otpada, ali da u pregrađu u potpunosti nedostaje. Njihova i još 13 priča iz Srbije poslate su na međunarodno takmičenje u okviru programa Mladi eko-reporteri.

“Projekat je trajao dva meseca i prvo smo osmislili temu, a tema je zapravo bila sortiranje otpada. Osmislili smo to kao jedan istraživački rad u kome su učenici zapravo obilazili komšiluk, obilazili svoje bliže i dalje rođake i njima delili anketne listiće u kojima su oni odgovarali koliko i da li uopšte sortiraju otpad. Kasnije smo analizirali anketne listiće i na tome bazirali naš rad”, pojasnila je Marijana Počuča, nastavnica u OŠ Marija Trandafil.

Anketiranjem sugrađana videli su da većina ima volju da učestvuje u selekciji otpada, ali da nemaju uslove za to. Obišli su i gradsku deponiju, gde su čuli, kako kažu, zabrinjavajuće podatke.

“Taj obilazak je bio prilično upečatljiv. Svi smo otišli sa bogatim iskustvom, sa nekim novim podacima koji su nas zaprepastili. Na primer, podatak da Novi Sad proizvede 700 tona smeća dnevno, da postoji ogroman problem i za zemljište u okolini grada, vodu i vazduh. To sve je zagađuje i naš grad. Od nadležnih smo dobili obećanje da će škola dobiti dva kontejnera, jedan za papir, jedan za pet ambalažu”, rekla je nastavnica Nataša Kruščić.

Osim što su sami stekli nova znanja, đaci su svoja znanja prenosili i sugrađanima.

Inače, ovo nije prvo učešće škole Marija Trandafil na ovom konkursu. Kako kažu, eko-reporteri su im poznati od pre dve godine, kada su takođe odneli prvo mesto za foto-priču “Da li će se vratiti rode?”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.