Bez slobode medija lake smo mete manipulacije!

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1993. godine, treći maj je proglašen Svetskim danom slobode medija.

633

Kao institucija zadužena da štiti ljudska prava, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman je zainteresovan da se granice slobode medija u društvu šire i da se novinarima, uvek kada su izloženi pritiscima, pruži efikasna zaštita.

[pull_quote_center]“Štiteći novinare, štiti se i pravo građana na pravovremeno, pouzdano i objektivno informisanje. Bez takvog informisanja građani lako postaju žrtve manipulacije, a vlast, lišena kritike, klizi u autoritarizam” – navodi se u saopštenju Pokrajinskog zaštitnika građana.[/pull_quote_center]

Podsećajući da je pravo na slobodno informisanje pravo građana, a obaveza medija, Pokrajinski zaštitnik građana zahteva od vlade da stvori uslove kako bi novinari i mediji svoje obaveze prema građanima ispunjavali slobodno i bez straha.

Prema podacima iz UNS-ovog istraživanja 48 posto ispitanih novinara veruje da njihove kolege pribegavaju autocenzuri povremeno, a 29 posto noviinara smatra da je autocenzura prisutna u velikoj meri.

[pull_quote_center]“Razne vrste pritisaka i zabrinjavajuće prisustvo cenzure i autocenzure u potpunosti će obesmisliti funkciju medija, a kritički govor o problemima društva će biti zamenjen neumerenim pohvalama  vlasti” – ističe Ombudsman.[/pull_quote_center]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.