Bez rasprave odbornika o smeni Branke Bežanov

VIDEO K9: Odbornička većina u Skupštini grada odbila je danas da na dnevni red stavi zahtev Lige socijaldemokrata Vojvodine za smenu zamenice predsednika gradskog parlamenta Branke Bežanov, jer nije prikupljeno dovoljno potpisa za tu inicijativu.

0
344

Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenula je inicijativu za smenu Branke Bežanov koja je u martu prisustvovala obeležavanju godišnjice hapšenja vođe četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića u Draževini, kod Višegrada.

Prisustvo tom skupu Branke Bežanov, koja je članica Pokreta obnove Kraljevine Srbije i zamenica predsednika Skupštine Novog Sada u LSV smatraju moralno neprihvatljivim.

“Liga socijaldemokrata Vojvodine čvrsto ostaje pri stavu da Branka Bežanov mora da bude smenjena sa mesta zamenice predsednika Skupštine grada. Prikupljamo potpise, još uvek ih nismo prikupili dovoljan broj da se na današnjoj sednici nađe ova inicijativa na dnevnom redu. Nadamo se da ćemo do sledeće sednice uspeti u tome. Ono što još mogu da kažem jeste da, ako se pokaže da ni u budućnosti ne budemo imali dovoljan broj potpisa podrške za ovu inicijativu, stranački organi će doneti odluku o našim daljim, možda i ozboljnijim koracima, ja zaista ne bih ni jedan scenario isključila”, rekla je Maja Sedlarević ispred Odborničke grupe LSV.

Inicijativu LSV podržali su odbornici Demokratske stranke i Dosta je bilo, ali nije sakupljeno 26 potpisa podrške koliko je potrebno da bi se o tome raspravljalo na sednici.

“Baranka Bežanov je učestvovala na skupu u drugoj državi sa kojeg su poslate uznemirujuće poruke. Branka Bežanov je neko ko je funkcioner grada, samim tim što je zamenica predsednika Skupštine i treće, po našem mišljenu, zbog tih uznemirujućih poruka koje su se čule, a uz njeno prisustvo na tom skupu, je naneta šteta gradu. To je razlog zbog čega mi smatramo da ona mora da bude smenjena sa mesta na kojem se trenutno nalazi”, kazao je Veljko Krstonošić ispred Odborničke grupe DS.

SNS se neće mešati u sukob svojih koalicionih partnera, poručio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Razgovarao sam sa svima, i sa gospodinom Čankom i sa gospodinom Kostrešom. Ja sam gradonačelnik svih građana, ali ću reći i kao popredsednik Srpske napredne stranke, naš stav je da mi ne želimo da učestvujemo u tim stvarima. Mi istoriju ostavljamo za učionice, za istoričare i ne pada nam na pamet da se uvlačimo u te priče. Niti nas interesuje, da vam iskreno kažem, stav POKS-a, niti podržavamo stav LSV. Razumemo njihove odnose, pretpostavljam da politički godi i jednima i drugima da to bude tema, a što bi SNS učestvovala u tome”, istakao je Vučević.

Protiv stavljanja na dnevni red inicijative za ovu smenu bili su i srpski radikali, ali iz sasvim drugog razloga.

“Mi srpski radikali se zalažemo za smenu kompletne ove gradske vlasti, kompletne garniture, a ne personalno i isključivo Branke Bežanov. U poslednje tri godine ovo što je Branka Bežanov uradila u Draževini kod Višegrada je zapravo njen najbolji potez i jedino što je vredno pažnje”, rekao je Đurađ Jakšić, šef Odborničke grupe SRS.

Komentar odluci odbornika Novog Sada dala je i sama Branka Bežanov, koja je nedavno tužila LSV i DS zbog povrede ugleda i časti.

“Dakle, Srbija i čitav svet znaju da su Srbi imali dva antifašistička pokreta na koja su ponosni, partizanski i četnički Draže Mihailovića. Jedino to negiraju hrvatske i muslimanske ustaše, a u Srbiji Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka. Oni tvrde da su Srbi, Kao i Hrvati i muslimani imali jedan fašistički pokret, što nije istina. Drago mi je da su odrbornici Skupštine Grada Novog Sada velikom većinom odbili čak i da raspravljaju odnosno da stavve na dnevni red ovu besmislenu temu i da o tome čak i raspravljaju”, izjavila je Bežanov.

Branka Bežanov ponovila je da ne vidi ništa sporno njenom prisustvu skupu u Draževini i istakla da se nada da će odbijanjem odbornika da raspravljaju o ovoj temi na tu priču u Skupštini grada biti stavljena tačka.

Sa druge strane su iz LSV najavili da, ukoliko njihova inicijativa ne prođe na sledećoj sednici, nije isključen ni raskud takozvane “komunalne koalicije” koju imaju sa SNS-om u gradskom parlamentu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.