Bez panike – vojne vežbe mirnodopske

VIDEO K9: Pozivi za vojne vežbe koje ovih dana dobijaju građani Novog Sada i pojedinih drugih gradova, u redovnom su programu i planu Ministrastva odbrane i nemaju veze sa situacijom u regionu, već sa redovnim ciklusnim vežbama rezervnog sastava, kažu nadležni.

0
1865

Sve aktivnosti vojske, među kojima su i vojne vežbe, objavljene su na sajtu resornog ministarstva, planirane su prošle godine i one se ove godine realizuju redovno.

Zbog neodazivanja rezervista na poziv Vojske Srbije na vojne vežbe vojska ne može nikoga da kazni, pogotovo ne kaznom zatvora, kako su to pisali pojedini mediji.

“Kaznu zatvora za bilo koji prekršaj može da donese sud. Centar Ministarstva odbrane lokalne samouprave Novi Sad, izvršavajući svoje teritorijalne nadležnosti, ovih i prethodnih dana realizuje planske i najavljene aktivnosti koje se tiču pojedinačnog pozivanja na aktivnosti i saopštavanja ratnog rasporeda, na aktivnosti uvođenja u vojnu evidenciju i vojne vežebe”, rekao je za Kanal 9 major Darko Crljenica.

Vojni obveznici koji se ne odazovu na uredno uručeni poziv, Centar Ministarstva odbrane Novi Sad je, na osnovu zakona, dužan da sudu podnesne prekršajnu prijavu, kako bi sud pokrenuo prekršajni postupak, kaže major. On naglašava da ni tada presuda suda ne može biti zatvorska kazna, nego novčana i tek kada se prekršilac ogluši o plaćanje kazne, može mu se izreći zatvoska kazna u trajanju od nekoliko dana, odnosno u zavisnosti od visine izrečene novčane kazne.

“Što se tiče podnošenja prekršajnih prijava, mi imamo čitavu metodologiju razrađenu i propisanu i tek na kraju je podnošenje prekršajne prijave. I tih prekršajnih prijava u Centru Ministarstva odbrane Novi Sad nema mnogo i mi smo veoma zadovoljni odzivom rezervnog sastava i vojnih obveznika i pojedinačne pozive koje mi upućujemo”, naveo je Crljenica.

Pozivi se nekoliko puta šalju, a odsustvo rezerviste i vojnog obveznika, ukoliko je u inostranstvu ili bolestan, mogu da opravdaju roditelji, te je prekršajna prijava i kazna poslednji instrument kojem vojska pribegava. Vojne vežbe se organizuju svake godine i neki rezervisti su pozivani na svaku vežbu, a neki u razmacima od pet godina.

“Ove aktivnosti nikakve veze nemaju sa stanjem u okruženju, ni sa bezbednosnim rizicima koji nas okružuju. To su aktivnosti koje su odobrene u prvoj polovini prethodne godine i spadaju u srednjoročno planiranje aktivnosti obuke i one su stvarno redovne, one su stvarno namenske za obuku i nemaju apsolutno nikakve veze sa bezbednosnim rizicima koji nas okružuju”, istakao je major Crljenica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.