Bez epidemija u Novom Sadu

VIDEO K9: Epidemiološka situacija zaraznih bolesti u gradu je stabilna, poručuju iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. A kada je reč o kvalitetu dunavske vode, iako je po parametrima na većini mesta ispravna za kupanje, iz Instituta savetuju da kupači vode računa o higijeni nakon kupanja.

586

Epidemiološka situacija u Novom Sadu je stabilna, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Tokom jula registrovano je 3.037 slučajeva zaraznih bolesti, što je u odnosu na prethodni izveštajni period na približno istom nivou.

“Kao i uvek, dominira respiratorna patologija sa 83% prijavljenih slučajeva, a iz grupe bolesti koje pripadaju respiratornoj patologiji već godinama unazad su vodeći streptokokni tenzilitisi i faringitisi sa 1.905 osoba. Potom slede osobe obolele od varičele sa 364 obolela, 174 obolelih od zapaljenja pluća, 14 od šarlaha, 10 slučajeva tuberkoloze i 35 slučajeva infektivne mononukleoze”, rekla je Smiljana Rajčević, lekar specijalnista epidemiologije.

Rajčević navodi da je registrovano i šest slučajeva velikog kašlja, a kada je reč o crevnim bolestima zabeleženo je oko 30% više obolelih u odnosu na prethodni period. 164 osobe obolele su od šuge, a 48 od polno prenosivih bolesti.

A kada je reč o stanju životne sredine, situacija govori u prilog visokog procenta zdravstvene ispravnosti vode za piće, gde je od 558 uzoraka u 96% slučajeva voda ispravna. Kontrola kvaliteta površinskih voda sprovoi se na Oficircu, Futogu, Begečkoj jami i Štrandu.

“Rezultati kontrole pokazuju da je najviši stepen usklađenosti sa propisima na kupalištu, gde su svi kontrolisani uzorci bili u skladu sa propisima za treću klasu. Na kupalištu Štrand je 81% uzoraka bilo u skladu sa preporukama za treću klasu vode za kupanje, dok je na mernom mestu Dunav – Futog, 3/4 uzoraka bilo usklađeno za treću klasu, a na kupalištu Begečka jama uzorci nisu bili odgovarajući te se ne preporučuje za kupanje i za rekreaciju”, izvestila je Milka Popović, lekar specijalista higijene.

Voda u javnim bunarima je, kako u Institutu kažu, neispravna za piće, dok je ona iz javnih česmi ispravna i preporučljiva za osveženje u letnjim mesecima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.