Bez dogovora u Beloj kući, vlada ostaje blokirana

Predsednik SAD Donald Tramp i kongresni lideri na sastanku u Beloj kući nisu postigli nikakav dogovor o okončanju delimične blokade vlade koja traje već 12 dana, prenosi danas Glas Amerike.

269

Tramp, kako prenosi VOA, ne odustaje od zahteva da se u predlogu zakona nadje pet milijardi dolara za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici, čemu se demokrate žustro protive.

Očekuje se da kongresni lideri sutra ponovo dođu u Belu kuću na nastavak razgovore, što je nagoveštaj da bi vlada mogla da ostane blokirana i tokom vikenda.

Bela kuća je u sredu popodne organizovala sastanak u pokušaju da ubedi demokrate da je finansiranje zida hitno bezbednosno pitanje. Umesto toga, demokratski lideri prekinuli su prezentaciju sekretarke za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen i probali da izvrše pritisak na Trampa da prihvati njihovu ponudu, ali bez uspeha, navodi VOA.

“To jednostavno nije bila kredibilna prezentacija”, rekao je senator Dik Durbin i dodao da su lider manjine u Senatu Čak Šumer i Nensi Pelosi, koja bi danas trebalo da bude izabrana za predsedavajuću Predstavničkog doma, insistirali da se razgovor usmeri na otvaranje vlade.

Pelosi je izjavila da će Predstavnički dom kako je i planirano, već danas kada demokrate preuzmu kontrolu od Trampovih republikanaca, održati glasanje o zakonskom predlogu kojim bi se okončala blokada vlade, bez izdvajanja novca za zid, koji traži predsednik SAD.

Lider senatske većine Mič Mekonel rekao je međutim da taj dom Kongresa neće glasati o tom predlogu zakona, nazivajući ga “političkom predstavom” i “potpuno neprihvatljivom polaznom tačkom”.

Demokrate žele da obezbede sredstva za najveći deo vlade do septembra, ali da dozvole da se još mesec dana pregovara o finansiranju zida, tako što će samo delimično finansirati Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, koji je zadužen za zid.

Trampov zahtev za pet milijardi dolara za finansiranje zida duž američko meksičke granice izazvao je delimičnu blokadu vlade zbog koje skoro četvrtina vlade i 800 federalnih službenika ne rade.

Pre sastanka sa zakonodavcima, Tramp je rekao da će vlada biti zatvorena “koliko god bude potrebno”, dok vrši pritisak da dobije sredstva za zid, u sklopu bilo kojeg zakonskog predloga da se ponovo otvore agencije, koje su prestale da rade kada im je 22. decembra nestalo sredstava. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.