Bez dijaloga u Skupštini AP Vojvodine

VIDEO K9: Deo opozicionih poslanika bojkotovao je sednicu Skupštine Vojvodine, kako su rekli, u znak solidarnosti s građanima koji mesecima protestuju širom Srbije. I dok opozicija smatra da je o aktuelnoj situaciji neophodan dijalog sa partijom na vlasti, iz redova Srpske napredne stranke kažu da im opozicija za takav dijalog ne daje prostora.

0
249

Uprkos održavanju sednice Skupštine Vojvodine, najvažniji događaj u Novom Sadu ovog 11. aprila je miting predsednika Srbije, ocenio je Milenko Jovanov, predsednik poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje” pre početka zasedanja.

“Kojim će građani koji žive u AP Vojvodini poslati jasnu i glasnu poruku da ne podržavaju nasilje koje se kotrlja ulicama, da ne podržavaju pokušaje upada u institucije, nasilje u Beogradu, sve ono što na neki način u ovim poslednjim danima i nedeljamakarakteriše skupove opozicije, jedan sada već vrlo jasan fašistički pristup politici koji ulicom i nasiljem pokušava da promeni vlast”, rekao je Jovanov.

Deo opozicionih poslanika, međutim, nije ušao u skupštinsku salu. Građani Srbije već četiri meseca protestuju protiv stanja u društvu i u međuveremenu nije napravljen nikakav pomak na bolje, rekli su u Poslaničkoj grupi DS – DSHV i dodali da u znak solidarnosti zbog toga neće prisustvovati sednici.

“Očekujem da se u vrlo bliskom periodu otvori dijalog, u narednih nedelju ili dve, otvori dijalog. Dijalog u društvu koje ima probleme je neophodan zbog toga što, kada imate nagomilane probleme i ovolike razlike u shvatanjima pozicija na kojima se nalaze suprotstavljene strane, da ih tako nazovem, mora se otvoriti dijalog, razgovor, koji će spustiti tenzije i koji će dovesti do relaksacije odnosa u državi. Najveću odgovornost za otvaranje dijaloga ima vlast i apelujem na Srpsku naprednu stranku da otvori dijalog, pre svega o slobodnim demokratskim i fer izbornim uslovima”, naveo je Goran Paunović ispred Poslaničke grupa DS-DSHV.

 

“Što se tiče dijaloga, zaista mislim da je, blago rečeno, licemerno da nas na dijalog pozivaju oni koji su napustili mesta gde se dijalog vodi. Napustili su Skupštinu Srbije, napustili su Skupštinu Vojvodine, napustili su lokalne parlamente i sad nas pozivaju na dijalog. Gde da voimo dijalog? Na ulici”, pitao je Milenko Jovanov.

Na dnevnom redu je inače bilo šest tačaka, među kojima i godišnji izveštaj Pokrajinskog ombudsmana za 2018. godinu.

Srpski radikali izneli su niz zamerki na rad na ovaj izveštaj, počev od dela u kojem su opisane aktivnosti Pokrajinskog zaštitnika građana vezane za rad s migrantima sa Bliskog Istoka.

“Sa druge strane, nije ni jednom rečju u izveštaju koji je napisan na 100 stranica nije spomenuo ključen srpski problem u ovom trenutku, a to je naša domaća emigracija, desetine hiljada mladih ljudi koji su i tokom prošle godine napustili prostor Republike Srbije samim tim jednim delom prostor AP Vojvodinei otišli trbuhom za kruhom širom belog sveta”, kazao je Đurađ Jakšić, šef Poslaničke grupe SRS.

Osim ovog izveštaja, skupštinska većina usvojila je Izveštaj o raspolaganju javnom svojinom Pokrajine, predlog Kodeksa ponašanja službenika i nameštenika u organima APV, kao i izveštaj o radu Zavoda za ravnopravnost polova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.