Besplatni pregledi na Svetski dan srca

VIDEO K9: Svetski dan Srca biće obeležen u subotu, 29. septembra, između ostalog i besplatnim pregledima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Srbija je druga u Evropi po učestalosti umiranja od kardiovaskularnih bolesti.

0
868

Ove godine moto Svetskog dana srca glasi “Šta ja mogu odmah da učinim da se pobrinem za svoje srce, za tvoje srce…za sva naša srca?“, čime se naglašava značaj zdravstvenih stilova života, prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti u svim populacionim grupama.

 “Ovo je datum koji se duži niz godina obeležava u Srbiji upravo iz razloga što kardiovaskularne bolesti predstavljaju jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svetu i u Srbiji. Što se tiče Novog Sada kardiovaskularne bolesti su bile vodeći uzrok smrtnosti u 2016. godini, blizu 50 posto. Ono što treba naglasiti jeste da je cilj ove kampanje da se ukaže na značaj prevencije faktora rizika koji utiču na oboljenja srca”, rekao je dr Dušan Čanković, lekar specijalista sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Statistički podaci su poražavajući i govore da u Srbiji svakog sata umre šest osoba od kardiovaskularnih bolesti, a svakog dana u našoj zemlji 45 osoba doživi infarkt.

U Vojvodini je u 2016. godini srčani udar doživelo skoro 2900 građana, a u 2017. oko 4400. Smanjena upotreba duvana, pravilna ishrana i fizička aktivnost su, kaže dr Čanković, preporuke koje kardiolozi savetuju, ali se u praksi slabo primenjuju.

“Ono što bih naglasio jeste da IZJZV organizuje manifestaciju u holu Instituta, 28. septembra, od 8 do 9,30 časova, gde će posetioci moći da izmere krvni pritisak, provere šećer u krvi, popričaju sa stručnjacima iz Instituta za javno zdravlje o pravilnoj ishrani, a takođe u partnerstvu sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad biće organizovana javna manifestacija ispred Studentskog doma isto u petak, 28. septembra, od 11 časova da dobiju savete što se tiče zdravog srca”, istakao je dr Čanković.

Povodom Svetskog dana srca, u subotu će u prepodnevnim satima sva 44 doma zdravlja i 9 opštih bolnica na teritoriji Vojvodine obavljati besplatne preventivne preglede stanovništva na kardiovaskularne rizike.

U znak podrške ovoj manifestaciji i borbi protiv bolesti srca i krvotoka kao najčešćoj bolesti u Vojvodini, zgrada Pokrajinske vlade je od srede osvetljena crvenom bojom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.