Besplatni kursevi kineske kulture na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu sa velikim zadovoljstvom obaveštavaju javnost da će od 9. oktobra 2017. godine na Filozofskom fakultetu početi novi ciklus kurseva kineskog jezika od A1 do B2 nivoa, kao i kurs kineskog poslovnog jezika za početnike i pripremni kurs za polaganje HSKK testa za sve zainteresovane sugrađane.

0
739

Pored kurseva jezika Konfucijev institut organizuje i niz besplatnih kurseva iz kineske kulture za sve koji žele bliže da je upoznaju kao što su: kultura kineskog čaja, kineska kaligrafija i tradicionalno slikarstvo, umetnost rezanja papira i kineskih čvorova, tradicionalno kinesko baštovanstvo i tai či.

O jednom od najznačajnih elemenata kineske kulture, o kineskom čaju, polaznici će saznati više na istoimenom kursu gde će se upoznati sa osnovama razvoja kulture čaja u Kini, njenim širenjem u svetu, vrstama čajeva i priborom za čaj, načinima priprema različitih vrsta čajeva i savladavanje osnove pripreme i služenja oolong čaja u Jixing čajniku.

Na kursu o kineskoj kaligrafiji i kineskom tradicionalnom slikarstvu polaznici će se upoznati sa kineskom kaligrafijom, karakteristikama Kaishu ispisa, kopiraće jednostavnija kaligrafska dela i savladaće osnove Kaishu ispisa, uz upotrebu kineske četkice i mastila za pisanje. P

ored toga, upoznaće se sa osnovnim elementima kineskog slikarstva i njegovim karakteristikama, te naučiti da pravilno koriste četkice kroz učenje osnovnih tehnika slikanja najčešćih motiva kao što su ptice i cveće te pejzaži u Gong Bi stilu.

U okviru kursa o umetnosti rezanja papira i umetnosti kineskih čvorova polaznici će se upoznati umetnošću rezanja papira, njenim značajem u kineskoj kulturi, učiće jednostavnije forme rezanja papira i pravljenja dekoracija u obliku kineskih karaktera za sreću, kineskog zodijaka i sl.

U delu kursa posvećenom umetnosti kineskih čvorova upoznaće se sa poreklom i istorijom umetnosti kineskih čvorova, njenim značajem u kineskoj kulturi, te savladavanje osnovnog veza kineskog čvora i pravljenje jednostavnijih čvorova poput čvora za sreću, čvora leptir i sl.

Kurseve će držati profesori koji su izvorni govornici kineskog jezika i predstavnici kineske kulture.

Na kurseve se mogu prijaviti svi zainteresovani do 7.10.2017. god. Informacije o načinu prijavljivanja se nalaze na sajtu Konfucijevog instituta.

Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu javiti na adresu [email protected] ili pozvati broj 021/450-289.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.