Besplatne ture povodom 329. rođendana Petrovaradinske tvrđave

VIDEO K9: Petrovaradinska tvrđava je proslavila 329. rođendan, a povodom ovog događaja Muzej Grada Novog Sada do kraja nedelje organizuje besplatne ture kroz Podzemne vojne galerije.

0
13

Godine 1692, nakon velikih borbi protiv Turaka koje su trajale od 1683, austrijska vojska pod komandom Markgrofa Ludviga Badenskog, povratila je ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin.

Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje još uvek strateški važne tvrđave. Na osnovu odluke Ratnog saveta o izgradnji nove tvrđave, po tada najmodernijim pravilima vojne arhitekture, započelo je utvrđivanje i raščišćavanje terena na Gornjoj tvrđavi. Kamen temeljac novog utvrđenja položen je 18. oktobra u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Krua na Leopoldovom bastionu.

Taj datum se beleži kao početak gradnje nove Petrovaradinske tvrđave koja je, sa prekidima, trajala narednih 70 godina, sve do 1780, rekao je Nedeljko Pisarić, vodič Muzeja grada Novog Sada.

Iz Novog Sada pruža se pogled na zadnji deo tvrđave, objašnjava Pisarić, jer je tvrđava građena prema Sremskim Karlovcima, odakle je neprijatelj napadao.

Jedna od zabluda koja vlada jeste da je carica Marija Terezija sagradila tvrđavu, a Pisarević pojašnjava da je gradnja ove utvrde počela dok je na vlasti je bio Habzburški car Leopold I, a završena u periodu vladivine carice Marije Terezije 1780. godine kada carica i umire, tako da ona nikada nije ni bila ni na Tvrđavi ni u Novom Sadu. Jedini koji je obišao tvrđavu od carske porodice bio je njen sin Josif II, koji je u to vreme još uvek bio naslednik trona.

Podzemni tuneli Petrovardisnke tvrđave ukupno su dugi 16 km i imaju 4 nivoa, a najniži nivo nalazi se na 25 metara ispod zemlje. Povodom rođendana tvrđave Muzej Grada Novog Sada do kraja nedelje organizuje bespaltne ture kroz podzmene vojne galerije koji su prilagođeni za posetioce.

Besplante ture Muzej organizuje dva puta u toku dana, u 11 i u 15 časova, a svi zainteresovni mogu da se prijave na broj telefona 062 89 19 405.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.