Besplatna psihološka podrška za mlade

VIDEO K9: Psihološka podrška potrebna je sve većem broju mladih osoba. U Psihološkom savetovalištu Novosadskog humanitarnom centra, mladi mogu da kažu svoje probleme i besplatno dobiju savete psihologa.

0
552

Psihološko savetovalište za mlade otvoreno je pre devet godina i iz meseca u mesec raste broj korisnika. U savetovalištu su angažovani volonteri psihoterapeuti koji pružaju besplatne usluge savetovanja za mlade od 15 do 30 godina.

“Mi nudimo usluge savetovanja kroz psihoterapijski rad gde klijent nakon prvog susreta,psihoterapeut proceni na osnovu razgovora sa klijentom, koju terapiju odnosno vrstu razgovora da radi. Najčešće se tu dešava da mi negde u zavisnosti od problema sa kojima se mladi javljaju, mi recimo ograničavamo broj susreta na deset maksimalno. Nekad se desi da klijenti i ranije završe svoj proces savetovanja, a nekad se desi da prosto ima težih problema sa kojima se javljaju, gde je proces nešto duži, ali ono što je jako važno jeste da se tu traži aktivna uloga samog klijenta, da on mora da izvrši neke promene”, rekla je Mira Novaković Ilin, koordinatorka projekta.

Najčešći problemi zbog kojih se mladi javljaju, vezani su za depresiju i anksioznost, a nisu retki problemi u učenju, vezama i problemi sa suicidom.

“Ono što je još jako važno napomenuti jeste da se vrlo često dešava da ljudi iz najbližeg okruženja prepoznaju problem u porodici, sa osobom, bilo da je u pitanju odnos roditelj-dete ili neko od bliže rodbine, momak za devojku. Čak se i to dešava da oni prepoznaju da osoba u bliskom okruženju ima problem na kome treba raditi, onda nam se javljaju. Međutim, ono što mi ne možemo da uradimo, ne možemo nikoga da prisilimo, ali u takvim situacijama mi dajemo predloge razgovora sa osobom koja ima potencijalni problem i mogu da kažem da u većini slučajeva ta osoba zbog koje su zvali se odluči da krene na psihoterapiju”, navela je koordinatorka. 

Od ove godine servis je dostupan i online, odnosno putem skajpa. Sve informacije mladi mogu dobiti putem telefona 063694677 ili putem Facebook stranice Novosadskog humanitarnog centra.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.