Besplatna pravna pomoć građanima

VIDEO K9: Za šest meseci primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći podnseno je više od 12.000 zahteva građana za pružanje besplatne pravne podrške i pomoći.

8

Besplatnu pravnu pomoć i podršku u Novom Sadu finansiraju Grad i Republika putem gradske Kancelarije za podnošenje zahteva za odobravanje besplatne pravne pomoći i Biroa za pružanje pravne pomoći.

Zaposleni u tim organizacijama podelili su dosadašnja iskustva u radu s državnim sekretarom Ministarstva pravde i članom Gradskog veća za upravu i propise.

Biro za pružanje pravne pomoći Novog Sada osnovan je 1961. godine, a od 1999. funkcioniše kao samostalna organizaciona jedinica koja je samo prošle godine imala oko 7000 predmeta u radu.

Od 1. oktobra 2019. godine i stupanja na snagu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, Grad je uputio dvoje zaposlenih iz svojih Uprava na obuku u Ministarstvo pravde gde su dobili licence za rad.
Kancelarija za podnošenje zahteva za odobravanje besplatne pravne pomoći u Novom Sadu do sada se obratilo 300 ljudi.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju građani koji su korisnici socijalne pomoći i oni koji bi plaćanjem sudskih troškova to postali, kao i ranjive grupe, poput osoba sa invaliditetom, raseljenih lica, žrtava nasilja, azilanata i drugih. Besplatnu pravnu pomoć pružaju i advokati i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave, ali i udruženja građana koja godinama pružaju besplatnu pravnu pomoć ranjivim grupama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.