Besplatna pomoć u učenju za decu iz Šangaja i škole Dušan Radović iz NS

VIDEO K9: U ogranku Gradske biblioteke u Šangaju danas je potpisan protokol o saradnji sa osnovnom školama Veljko Vlahović u Šangaju i Dušan Radović u Novom Sadu. Saradnja podrazumeva pružanje pomoći u učenju deci koja nisu u stanju da prate redovnu nastavu zato što kod kuće nemaju uslove za ispunjavanje školskih obaveza, kao i popularizacija romske književnosti.

0
663

Pomoć deci koja kod kuće nemaju uslove da ispune svoje školske obaveze pružaće, kroz radionice, bibliotekarka bibliotečkog ogranka “Trifun Dimić” u Šangaju, Dragana Dimitrov, koja je po struci profesorka Srpske književnosti i jezika.

Deca iz Šangaja i do sada su redovno dolazila u biblioteku, kako bi radila domaće zadatke i ispunjavala školske obaveze, samostalno ili uz pomoć ove bibliotekarke, a potpisivanje protokola o saradnji je korak dalje i on će biti velika pomoć deci koja otežano prate nastavu bez obzira na to u kom su razredu.

“Saradnja će podrazumevati moj odlazak u te dve škole i realizaciju projekta u učionicama. Inače, projekat nosi naziv Biblioteka na nogama. Projekat će se realizovati u toku čitave 2017/2018. godine. Učiteljice i učitelji, odnosno, nastavnici će formirati grupe sa kojima ću raditi i to će uglavnom biti deca koja ne mogu da prate nastavu koja se izvodi u školi svakodnevno, što zbog izostanaka, odnosno, neredovnog pohađanja škole, što zbog toga što nemaju podršku roditelja, ustvari, to je i najveći problem”, kaže bibliotekarka Dragana Dimitrov.

Situacija da deca ne rade kod kuće uopšte, ili jako malo, zbog čega izostaju rezultati kada je u pitanju njihovo obrazovanje, identifikovana je u osnovnim školama Veljko Vlahović u Šangaju i Dušan Radović u Novom Sadu.

Stoga će biti napravljen konkretan plan i program kako da se pomogne ovoj deci.

“Znači, konkretno će se raditi, recimo, ukoliko neko dete nije savladalo još uvek azbuku,a već je prošlo vreme za to, ja ću sa njim sedeti u učionici i raditi na tome. Znači, bukvalno će se pružati neophodna pomoć detetu kako bi ono moglo da prati svakodnevnu nastavu. Dva do četiri puta nedeljno ću odlaziti u škole i raditi sa decom, beležićemo rezultate i nadamo se da ćemo jako mnogo grupa dece promeniti, jer će to značiti da smo uspeli nešto”, kaže Dimitrov. 

S obzirom da ove dve škole pohađa veliki broj romske dece, a da je biblioteka u Šangaju bogata knjigama na romskom jeziku, za učenike će biti organizovane i radionice romske književnosti.

“Deca koja dolaze na dodatno učenje moći će da učestvuju u ovim radionicama i da se upoznaju sa našim divnim autorima, Romima, koji su pisali na romskom i na srpskom jeziku, poeziju za decu, priče za decu, pripovetke, bajke i tako dalje. Ja mislim da će uživati i da će zavoleti i romsku književnost i romski jezik”, navodi bibliotekarka. 

Romska kultura je izuzetno bogata, rekla je Dimitrov, a romska književnost specifična.

Ove radionice mogle bi pomoći deci u prihvatanju sopstvenog nacionalnog identiteta, te da pomognu da romski jezik zaživi i da deca požele da ga uče u školi kao deo redovne nastave.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.