Besplatna pomoć logopeda

VIDEO K9: Veliki broj broj dece ima određene govorno-jezičke probleme zbog kojih se roditelji obraćaju logopedima za pomoć. U Novom Sadu tretmani za decu sa ovim problemima su besplatni, a da bi ostvarili ovo pravo roditelji treba da podnesu zahtev interresornoj komisiji.

0
201

U današnje vreme sve je više dece kojoj je potrebna pomoć logopeda zbog raznih odstupanja u govoru i jeziku. Uzroci ovakvih problema su razni psihološki, organski, socioemocionalni.

Dete od rođenja razvija sposobnosti komunikacije, objašnjava Dragana Milić defektolog logoped, a ukoliko se u prvoj godini života ne javi ta funkcionalna reč, koja je najčešće mama, zatim ne fokusira majku ili predmet koji mu je u vidnom polju, to je već znak da se roditelji zapitaju.

Milić dodaje i da bi, od godinu do godinu i po dana, dete trebalo da razvije pokazni gest kao i rečenicu koja se najčešće odnosi na zadovoljavnje ličnih potreba deteta, a kasnije se ta rečenica i fond reči proširuje.

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ u ulici Braće Ribnikara u Novom Sadu postoji prilagođena prostorija u kojoj stručnjaci rade sa decom koja imaju govorno-jezičke probleme u ranom uzrastu, od rođenja do 3 godine, kao i u uzrastu od 4 do 6 godina i kasnije.

Rad stručnjaka sa decom obavlja se takođe i u prostorijama Servisne podrške na Novom naselju. Roditelji koji primete odstupanje kod svoje dece mogu u Gradskoj kući na šaletru broj 2 da popune obrazac za interresornu komisiju i predaju ga na šaler 12.

Ovaj zahtev može da se pošalje i elektronskim putem, a roditelji ga mogu pronaći na sajtu Grada Novog Sada, u odeljku Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu.

Tretmani su besplatni i obavljaju se jednom ili dva puta nedeljno, a takođe je veoma bitno i da roditelji vežbaju sa decom i kod kuće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.