Besplatan kurs kineskog jezika za mlađe osnovce

VIDEO K9: Gradska biblioteka i Konfucijev institut Univerziteta upisuju polaznike na početni kurs kineskog jezika koji je namenjen učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Ekipa Kanala 9 posetila je Gradsku biblioteku i zabeležila kako izgleda učenje kineskog jezika.

0
873

Do petka, 27. januara svi zainteresovani mogu da se prijave na kurs kineskog jezika koji će biti održan u prostorijama Gradske biblioteke u Novom Sadu, u ogranku Anica Savić Rebac.

Kurs je namenjen učenicima od drugog do četvrtog razreda osnovne škole.

“Deca su zainteresovana. Prvo im je jako čudno što to uopšte i postoji u ponudi i veliko je interesovanje i za odrasle. Časovi kineskog jezika se organizuju, sem u Gradskoj biblioteci i u nekim novosadskim osnovnim školama, Đorđe Natošević i Petefi Šandor i, takođe, u novosadskim gimnazijama. Za sve školarce je besplatno, za odrasle se časovi naplaćuju i organizuju se na Konfucijevom institutu u na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu”, rekla je Ljiljana Kosijer, bibliotekarka Gradske biblioteke.

Besplatni časovi kineskog jezika nisu jedina aktivnost koju Gradska biblioteka organizuje u saradnji sa Konfucijevim institutom, kažu u ovoj ustanovi.

“Gradska biblioteka sarađuje sa Konfucije institutom već treću godinu. Saradnju smo započeli izložbom o tradiciji i kulturi kineskog čaja, a nastavili smo nastavom kineskog jezika za osnovnoškolce u Novom Sadu, tako da početna grupa koja je tada započela učenje jezika ulazi u treću godinu učenja i već može da se pohvali sa sertifikatom. Polagali su Međunarodni test poznavanja kineskog jezika za mlade”, navela je Kosijer.

Polaznici kineskog kažu da nije teško i da sa radošću posećuju ove časove.

“Pa, čuo sam da se časovi drže ovde u Gradskoj biblioteci i, pošto niko drugi od mojih prijatelja nije znao kineski, odlučio sam da ja počnem da učim”, izjavio je Dušan, jedan od polaznika.

Nastava će biti organizovana u dve grupe i to na engleskom jeziku, a profesor kineskog biće Lai Lin koja je za Kanal 9 objasnila šta je najvažnije kod učenja kineskog jezika.

“Mislim da je najvažnija stvar kada učite kineski jezik da koristite svoje srce i da budete uporni u učenju, da insistirate na tome da naučite i da nikada ne odustanete”, istakla je Lai Lin.

U kineskom jeziku ima reči i slova koje su na srpskom prilično nezgodne za učenje i teške izgovor, rekla je Lin i dodala da srpska deca lako nauče kineski i da su veoma dobra u tome. Kineski im kako kaže, može poslužiti ako budu radili za neke kineske kompanije ili u restoranima kineske hrane. Li je na svom primeru pokazala da i Kinezi mogu da nauče srpski.

Termini održavanja časova su subotom od 11 do 12,20 ili od 12,40 do 14 časova. Kurs je besplatan, a broj polaznika je ograničen. Prijave se primaju do petka 27. januara, na brojeve telefona: 021/66-11-251 i 064/883-4370 ili putem mejla evropskikutak@gmail.com.

Potrebno je navesti ime i prezime deteta, razred i školu, kao i kontakt telefon

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.