Beskućnici imaju pomoć grada

VIDEO K9: Na ulicama i klupama Novog Sada živi oko 50 beskućnika, kažu u Centru za socijalni rad, gde ih, kako navode, znaju sve po imenu. Pomoć za ove ljude je obezbeđena, kažu u Centru, ali od osobe do osobe zavisi da li tu pomoć i prihvataju.

0
1113

Beskućnici su uglavnom muškarci srednjih godina, ali ima i mlađih, pretežno nižeg obrazovnog statusa i bez primanja, objašnjava Jasenka Bojović, rukovodilac službe za odrasle i stara lica u Centru za socijalni rad.

Ona napominje da su ti ljudi u situaciju beskućnika dospeli iz raznih razloga, a najčešće su u pitanju migracije, razvodi i socijalne situacije.

“Međutim, velika većina njih ne prihvata pomoć Centra ili prihvata u periodu kada je njima to prihvatljivo. A to je zimski period, pošto smo mi obezbedili u sardnji sa Gradom kontejnere u neposrednoj blizini Centra gde borave muškarci i u Temerinskoj ulici broj 6 gde je Poslovni prostor ustupio prostor i tamo je sedam kreveta za žene”, rekla je Bojović.

Bojovićeva napominje, da je vrlo važno za beskućnike da znaju gde i kome se mogu obratiti za prenoćište i dnevni boravak koji oni koriste preko dana i gde mogu da dobiju dva sendviča i kafu ili sok i čaj. Obezbeđeno im je da mogu da se istuširaju i presvuku.

Takođe, Centar može da im obezbedi i lična dokumenta koja često beskućnici ne poseduju. Ukoliko im je potrebna zdravstvena nega i to je u njihovoj nadležnosti.

“Međutim, imate ljude koje ne možete da uvedete u tu priču, da dođu tamo gde bi trebalo da dođu i idu po gradu. Najčešće su to parkovi, Limanski park, Železnička stanica i Gradska kuća gde se lociraju pojedine ličnosti, odnosno osobe”, navela je Bojović.

Najčešći razlog odbijanja pomoći koju pruža Centar beskućnicima je taj što oni ne mogu ili ne žele da se uklope u uobičajena pravila ponašanja. Navikli su navikli na slobodu i na to da nikom ne polažu račune, objašnjava Bojovićeva.

Istina je da je među njima veliki broj alkoholičara i narkomana, ali isto tako su brojni i oni koji imaju svoje porodice iz kojih su potekli, imaju decu, imaju i neku imovinu, zaključila je Bojović, međutim, stil života im je takav da žive na marginama kao beskućnici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.