Berza poljoprivrednih informacija

VIDEO K9: Poljoprivrednicima je, usled zaleđenih reka, onemogućen transport i trgovina dobara i to je jedan od vodećih trenutnih problema, saznajemo iz Poljoprivredne berze informacija. Trenutno su najaktuelnija prodaja pšenice i kukuruza, dok je najveća potražanja za đubrivom.

0
659

Berza poljoprivrednih informacija pruža informacije o traženim proizvodima poput cena, kvaliteta, prodajnih mesta.

Trenutno najveći problem za poljoprivrednike i prodaju predstavljaju vremenski uslovi zbog kojih transport, kako plovni tako i drumski, stagnira.

“Konkretno, izvoz ovde stoji zbog nemogućnosti da se teraju barže, tako da i ugovori koji su pravljeni sada čekaju da se prosto omogući transport. To automatski poteže da je otežana i nabavka uopšte samih žitarica i čim nema tražnje automatski stagnira i cena. To, znači, muči i kupce, muči i prodavce. Što se tiče domaćeg tržišta, svakako je otežan prevoz, loši su vremenski uslovi, zaleđeni objekti. Generalno i ako postoji potreba, nemogućnost realizacije utiče na tražnju, čim nema tražnje – nema ni dobre cene. To je ono što nas sada muči sve”, rekao je Araksi Mikaelijan iz Berze poljoprivrednih informacija.

Zaleđene reke su značajno usporile trgovinu. Iako već ima ugovorenih poslova, njihova realizacija je zaustavljena zbog nemogućnosti barži da se kreću, te izvoza skoro i da nema, a slična situacija je i sa uvozom, jer, iako postoji tražnja, prodaju nije moguće oragnizovati zbog nemogućnosti transporta. On svim učesnicimana na tržištu savetuje strpljenje dok i rečni i drumski saobraćaj ne budu u potpunosti funkcionalni.

“Najaktuelnije je nabavka veštačkog đubriva, to je nešto što treba da interesuje zbog zasnivanja proizvodnje, zbog prihrana. Ljudi treba da se informišu gde je najlakše naći i gde su najpovoljnije cene za nabavku veštačkog đubriva i to je ono što u stvari i treba da prate kako bi uštedeli i bolje zaradili. Sa druge strane, olakšana je prodaja poljoprivrednih proizvoda, trenutno je aktuelan kukuruz, pšenica”, naveo je Mikaelijan.

Pripreme za novu sezonu su uveliko u toku, tako da je najveća potražanja upravo za veštačkim đubrivom, dok se sada čeka zvaničan cenovnik semenskih kuća koji bi uskoro trebalo da bude objavljen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.