BERLUSKONI SE KANDIDUJE NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT U ESTONIJI?

566

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni razmatra mogućnost da se na izborima za Evropski parlament kandiduje u Estoniji, u kojoj se ne primenjuju italijanski zakoni koji mu zabranjuju da učestvuje na izborima, a evropski izborni sistem nema mehanizam da to spreči, prenose italijanski mediji.

Italijanski zakon zabranjuje osuđenima na više od dve godine zatvora da učestvuju na izborima, a Berluskoni je 1. avgusta osuđen na četiri godine zatvora zbog utaje poreza, ali mu je kazna odmah smanjena na godinu dana.

Prema zakonu koji je Vlada Italije usvojila prošle godine, Berluskoni bi mogao da izgubi i mesto u Senatu, čiji je sada član, ali se za donošenje te odluke čeka presuda ustavnog suda.

Il Mesađero piše da bi Berluskoni mogao da se kandiduje na evropskim izborima u Estoniji, gde njegov prijatelj, bogati biznismen Ernesto Preaton, ima veliki uticaj, prenosi Blic.

U evropskom izbornom sistemu ne postoji zakon koji brani da neko bude izabran u Evropski parlament u drugoj zemlji. To je 2009. godine već pokušao italijanski novinar Đulijeto Kijeza, koji se kandidovao u Letoniji na listi ruske
manjine, ali nije dobio dovoljno glasova.

Ne bi, takođe, bio presedan ni da neko uđe u Evropski parlament da bi stekao imunitet od sudskog progona, jer se, na primer, bivši ministar ekonomije Litvanije Viktor Uspaskič kandidovao i pobedio na izborima 2009, najviše zato da bi izbegao suđenje zbog utaje poreza, prenosi HRT.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.