Berba kukuruza počela pre vremena

Berba kukuruza u Srbiji počela je najmanje tri nedelje ranije u odnosu na godine koje nisu sušne, ali i pored manjih prinosa biće dovoljno te žitarice za sopstvene potrebe, smatraju u Privrednoj komori Srbije.

1195

Procene o prinosima su vrlo različite, ali je sigurno da su oni umanjeni 20 do 30 odsto, od parcele do parcele, u zavisnosti od regiona i od toga da li su promenjene potrebne agrotehničke mere i korišćeni odgovarajući hibridi, objasnio je Nenad Budimović iz Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

“To je ono što treba potencirati i reći, a to jeste da će kukuruza biti dovoljno za naše sopstvene potrebe, da će izvoz verovatno procentualno biti smanjen, ali zato treba da iskoristimo zrno kukuruza za stočarstvo i proizvodnju mleka i mesa”, rekao je Budimović.

Što se tiče izvoza, naročito izvoza u Rusku federaciju sa kojom imamo sklopljen poseban trgovinsko-carinski ugovor, Budimović navodi da on u proseku iznosi oko deset odsto ukupne proizvodnje.

“Mislim da će to ove godine biti malo manje nego prošle godine. U čitavoj toj strukturi izvoza u Rusiju najviše smo izvozili meso, mleko, voće i povrće. U prvih sedam meseci izvezli smo mesa i mesnih prerađevina u vrednosti od 56 miliona dolara, mlečnih proizvoda u vrednosti od 28 miliona i voća i povrća u vrednosti od 96 miliona dolara”, kazao je Budimović.

Budimović je naglasio da je to upola manje u odnsou na prethodnu godinu, dodajući da je neophodno da proizvođači više proizvode, kako bi mogli da ispune dozvoljene kvote.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.