“Beogradski pobednik” Goranu Petroviću

VIDEO K9: Književnik Goran Petrović osvojio je, većinom glasova žirija, nagradu "Beogradski pobednik" za roman "Papir sa vodenim znakom".

0
18

Za roman “Papir sa vodenim znakom” nagradu “Beogradski pobednik” dobio je književnik Goran Petrović, saopštio je danas Žiri za dodelu nagrade u Biblioteci grada Beograda.

O dobitniku nagrade odlučivao je žiri u sastavu dr Predrag Petrović, predsednik i članovi dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković.

Književnu nagradu “Beogradski pobednik” za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u prethodnoj godini, ustanovila je Biblioteka grada Beograda 2021, a prethodni i ujedno prvi laureat “Beogradskog pobednika” bio je pisac Drago Kekanović za roman “Privrženost”. Prema predispozicijama za dodelu ove nagrade, laureat može biti samo jedan, bez podele nagrade s drugim autorom, a sama nagrada se može osvojiti samo jednom.

Ovogodišnju dodelu pratila je i odluka Vladimira Kecmanovića da povuče svoj roman “Kad đavoli polete” iz trke za priznanje Beogradski pobednik, ali je on, kako je saopšteno iz Biblioteke, ostao u konkurenciji. Pobednički roman Gorana Petrovića izdvojio se svojim poetičkim i stilskim osobenostima, odlučivši da radnju smesti u rani novi vek i renesansu te je, nadovezajući se na svoja pripovedačka opredeljenja, uspeo da aktivira žanrovske i smisaone obrasce koji su bili zastupljeni upravo u ovoj umetničkoj formi, groteska, burleska, parabola, kao i bokačovska lascivnost, kazao je predsednik žirija u obrazloženju.

Ova knjiga, zaključio je Petrović, može se čitati i samostalno kao deo zamišljenog ciklusa romana-delte, koja u našoj savremenoj književnosti otvara nove poetičke i žanrovske mogućnosti reaktuelizacije velike, romaneskne celine. Nagrada “Beogradski pobednik” Goranu Petroviću biće uručena na svečanosti 26. januara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.