Beogradski advokati u štajku

VIDEO K9: Advokati u Beogradu danas su stupili u štrajk koji će, kako kažu, trajati do ispunjenja njihovih zahteva.

0
16

Obustava rada Advokatske komore Beograda koja danas počinje u glavnom gradu nastavak je višegodišnje borbe u na relaciji advokati – banke – građani, a ukoliko odluka Advokatske komore Beograda bude doslovno primenjivan, ona će od danas paralisati pravni sistem na području glavnog grada, izjavio je za “Vreme” potpresednik ove komore Saša Ivanišević.

Banke su, podsetimo, godinama svojim klijentima naplaćivale troškove obrade kredita, a advokati su zastupali građane koji su se protiv toga pobunili u postupcima protiv banaka. Kako zakon nije predviđao jedinstvenu proceduru, Vrhovni kasacioni sud je 2018. presudio u korist građana i advokature.

Problem je nastao kada je isti sud u septembru usvojio dopunu stava, koja, kako tvrde advokati, protivureči prethodnoj i praktično znači presudu u korist banaka. Ivanišević za “Vreme” navodi i da će obustava rada advokata biti problem kako za građane, tako i za advokate, da će se suđenja odlagati za po nekoliko meseci, a da će najviše biti pogođeno krivično pravo.

Dodaje da su svi članovi u obavezi da poštuju odluku skupštine AKB-a, ali da ne očekuje da će baš svi advokati biti disciplinovani. Odluka o obustavi rada do ispunjenja zahteva donesena je na vanrednoj sednici Advokatske komore Beograda, koja je sazvana nakon što su advokati skupili potreban broj potpisa.

Advokati traže otklanjanje pravne nesigurnosti nastale usvajanjem stava Vrhovnog Kasacionog suda o postupcima sa bankama, na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu, kao i povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, te da se, ako su izmene potrebne, predstavnici Advokatske komore Beograda uključe u radnu grupu za njihovu izradu. Jedan od zahteva je i da im se zamrznu poreske obaveze dok ne bude postignut dogovor oko oporezivanja advokature.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.