Bele rode na zimovanju u Srbiji

VIDEO K9: Nije neobično da bele rode zimuju u zemljama starog kontinenta, poručuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zabrinutim građanima koji ih sve češće kontaktiraju zbog prisustva ovih ptica selica.

0
53

Poslednjih godina Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije stiže sve više poziva zabrinutih građana koji zahtevaju da se bele rode koje tokom zimskih meseci borave u Srbiji zbrinu. Tako je i ove zime.

U Leskovcu su trenutno tri bele rode, u Zrenjaninu jedna, a u okolini Beograda primećene su najmanje četiri.

U gotovo svim slučajevima rode su viđene dok odmaraju na poljima, na krovovima kuća i drugih objekata, ili na električnim stubovima.

Bele rode su, inače, prave ptice selice koje već krajem leta, zbog nedostatka hrane tokom hladnog dela godine, odlaze put Afrike, a u naše krajeve vraćaju se tokom marta.

Ove ptice se hrane vodozemcima, gmizavcima i insektima koji im u našim krajevima nisu dostupni u jesenjim i zimskim mesecima, ali uspevaju, međutim, da im nađu zamenu.

Ornitolozi decenijama prate bele rode koje uspešno prezimljavaju u Evropi, gde su naučile da pronađu drugačije izvore hrane, pa u nedostatku uobičajenog plena love glodare na poljima ili hranu traže na deponijama.

Građanima koji ih kontaktiraju nakon što uoče belu rodu misleći da su povređene ili gladne, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poručuju da je reč o prirodnom procesu i da je potrebno reagovati samo u slučajevima kada im je život zaista u opasnosti.

Takođe apeluju na građane da im dojave za bele rode koje viđaju, te da ih bez dozvole i prisustva stručnih institucija ne hvataju i uznemiravaju jer time mogu da dovedu do iscrpljivanja ili povređivanja ptica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.