Bela riba u zabrani

VIDEO K9: Proleće je vreme mresta brojnih vrsta ribe, pa su i u maju aktuelne zabrane na našim vodama, podsećaju u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

0
2370

Ribolovci su praznične dane bez sumnje iskoristili i za pecanje na našim rekama i kanalima. Iz Ribolovačkog saveza Vojvodine podsećaju da je trenutno aktuelna zabrana ribolova bele ribe koja se mresti, ali i drugih vrsta.

“Štuka je izašla iz mresta i ona može da se lovi nekih dvadesetak dana, smuđ je u mrestu, u zabrani, nemojte da lovimo smuđa, nemojte da lovimo šarana, a od 15. ovog meseca manje ili više skoro sve vrste ribe su u zabrani. Da podsetimo, kečiga je od skoro u trajnoj zabrani, tako da za nju nema lovostaja ona je u trajnom lovostaju i zabranjena je za lov”, naveo je Dušan Jovanović, predsednik RSV.

Bele ribe škobalj, klen, deverika, plotica su takođe u zabrani do kraja maja. Ribe su u periodu mresta prepune ikre, njihovo meso je kiselije nego uobičajeno i stoga nije najprijatnijeg ukusa, ističe Jovanović, što je dodatni razlog zbog kojeg belu ribu ne bi trebalo loviti u narednom periodu.

“Ali postoji jedna vrsta koja se može loviti, konkretno, alohtone vrste riba mogu da se love. Šta je to aktuelno kod nas, naprimer, babuška, na nju nema nikakvih ograničenja sem moralnih, odnesi kući onoliko babuške koliko ti je potrebno da je pojedeš sa svojom porodicom i prijateljima. Gde to možemo da provedemo ovaj vikend, eto baš hoćemo da pecamo a ne bismo da budemo van zakona, pa naprimer kanali, kanalski sistem Turija, Nadalj, na tim prostorima se dobro lovi čak i krupnija babuška, na crviće naravno prihrana, i treba je tražiti uz trsku”, rekao je Jovanović.

Pored zabrane lova na određene vrste riba, on podseća da je u ribolovačkom svetu prisutna i zakonska zabrana slobodne prodaje ribe sa dozvolom za rekreativni ribolov, pa čak i autohtone vrste koja je najbrojnija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.