Bela kuga u Srbiji

VIDEO K9: Srbija i dalje boljuje od bele kuge, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Broj umrlih veći je od broja novorođene dece i u prvom tromesečju ove godine, a ovaj odnos negativan je i u odnosu na podatke iz istog perioda prošle godine.

0
145

U Srbiji je u prvom tromesečju ove godine umrlo 33.535 ljudi, a živorođeno je 14.334 dece i broj preminulih veći od broja novorođenčadi za oko 19.200, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku. U odnosu na isti period prošle godine, broj preminulih je za skoro 29 odsto veći.

Vojvodina je deo Srbije u kojem je zabeležen najmanji rast broja umrlih od januara do marta, oko 8 i po hiljada i jedino područje gde je broj novorođenčadi ostao skoro isti, rođene su 3.654 bebe što je samo za jedan procenat manje u odnosu na prvo tromesečje prošle godine.

Na žalost, u ostalim delovima naše zemlje statistika je poražavajuća. Posmatrano po regionima, najveće povećanje broja umrlih zabeleženo je na području Šumadije i Zapadne Srbije, gotovo 37 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

Na području Beograda broj preminulih je za oko 30 odsto, a na području Južne i Istočne Srbije za 25,5 procenata veći nego u istom periodu prošle godine.

Kada je reč o broju novorođene dece u istom periodu, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije rođeno ih je 6,7 odsto manje, u Južnoj i Istočnoj Srbiji skoro 3 posto manje, a u regionu Beograda dva odsto manje u odnosu na prva tri meseca prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.