Begej, reka koja spaja

VIDEO K9: Četvrta regata po redu „Reka nas spaja 2021“ održana je u subotu na reci Begej, u organizaciji Udruženja paraplegičara Banata.

0
17

Na regati „Reka nas spaja, u subotu su se okupile brojne osobe sa invaliditetom i bez invaliditeta, kako bi se napravio most zajedništva i lepog druženja, ili inkluzije kako se to savremeno kaže.

Velikoj većini učesnika osoba sa invaliditetom ovo je bio  prvi direktan susret i plovidba rekom. Cilj je bio  da se celokupnoj  zajednici pokaže da uz odgovarajuću pristupačnost reka Begej, ali i mnoge druge reke, mogu biti dostupne svima bez obzira na invalidnost ili neku drugu različitost.

Regate se organizuju četiri godine unazad na rekama oko Zrenjanina.

Nenad Krbavac, predsednik Udruženja paraplegičara Banata, je rekao da je interesovanje za regatu veliko, to jest da je okupila ljude sa svih strana.

Julijana Stanisavljević iz Ministarstva rada, zapošljavanja i za boračka i socijalna pitanja, koje je finansiralo ovu regatu, ističe da osobe sa invaliditetom moraju biti ravnopravne u svakodnevnom životu.

Snežana Nikolič, učesnica regate, podelila je sa nama doživljaj susreta sa rekom u vrelim letnjim danima.

Maršruta regate je bila od novog pristaništa do triangla i nazad, što je činilo oko dva sata vožnje.

Udruženje paraplegičara Banata je organizacija čija je velika većina članova trajno vezana za kolica. Ima tradiciju dužu od 35 godina. Bori se za za prava i kvalitetniji život osoba sa invaliditeom i za pristupačije okruženje. Udruženje paraplegičara Banata je organizacija iz čijih redova dolaze neke od najuspešnijih i najprepoznatljivijih osoba sa invaliditetom iz oblasti obrazovanja i sporta u Srbiji.

Vredi reći i da je Udruženje stvorilo i jednu od najvećih ekološko-humanitarnih akcija na našim prostorima „Čep za hendikep“. Upravo ti rezultati i stečena iskustva motivisali su aktiviste Udruženja paraplegičara Banata da pokrenu projekat regate „Reka nas spaja“, kako bi “spojili i spustili” osobe sa invaliditetom na reku i ukazali da priča o inkluziji i pristupačnosti treba da se primenjuje i na reke, jezera, ribnjake, jer to pospešuje ne samo kvalitet, vidljivost i zdraviji život osoba sa invaliditetom, nego i celokupnog društva, pozitivno delujući i na turističku ponudu lokalnih sredina.

Prilog preuzet sa KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.