Begej jača veze sa Rumunijom

VIDEO K9: U Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine održana je konferencija povodom završne faze petogodišnjeg projekta „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“.

0
45

Završna faza projekta „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“ predstavljena je na konferenciji održanoj u zgradi Skupštune Vojvodine. Ovaj projekat vredan oko 13.850.000 milion evra realizuje se u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Rumunija.

Projekat se odnosi na revitalizaciju kanala Begej i sufinansiran je sa 11,77 miliona evra sredstvima iz Evropske unije. Njegovom realizacijom rekonstruisane su prevodnice u Srpskom Itebeju i Kleku, kao i u rumunskom Sanmihaju Romanu, izgrađeno je pristanište i sidrište u Zrenjaninu, kao i biciklistička staza u dužini od 33 kilometra od Zrenjanina do granice sa Rumunijom.

Praktična vrednost projekta, prema rečima pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, Aleksandra Sofića, ogleda se u tome što je usmeren na jačanje mobilnosti građana u okviru turističkih ruta, unapređenje životne sredine i transportne infrastrukture na kanalu Begej.

Sofić je dodao da su tim projektom obezbeđeni preduslovi u vidu potrebne tehničke dokumentacije za otpočinjanje i nastavak radova na čišćenju kanala i revitalizaciji pristaništa koji će zajedničkim naporima dveju zemalja omogućiti punu saobraćajnu prohodnost ovog plovnog puta ukupne dužine 120 kilometara.

Oživljavanjem celog tog područja dat je impuls za vraćanje ovog podneblja tamo gde je nekada bilo, jer je reč o revitalizaciji onoga što je izgrađeno davne 1912. godine, kao i stvaranju mogućnosti za snažniju komunikaciju i saradnju dveju susednih zemalja i bolje prilike za same građane u pograničnom području, poručio je predsednik Pokrajinske skupštine, Ištvan Pastor.

Strateški partneri na ovom petogodišnjem projektu, koji je započeo u avgustu 2017. godine, su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Administracija rečnog basena Banat, Županijski savet Timiš i „Vode Vojvodine“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.