BEBAC: Porodiljama smanjena plata

VIDEO K9: Novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom velikom broju majki biće drastično umanjena plata na porodiljskom bolovanju, upozoravaju iz Roditeljskog udruženja Bebac.

0
815

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama donete su kako bi u određenoj meri bio poboljšan položaj roditelja u Srbiji.

Jasmina Mihnjak iz Roditeljskog udruženja Bebac tvrdi, međutim, da će u praksi ovaj Zakon oštetiti veliki broj majki koje će, kako navode, dok su na porodiljskom bolovanju, godinu dana imati manju platu.

“Najugroženije će biti žene koje imaju staž 18 meseci pre trudničkog bolovanja, kao i sve one žene koje su tek neposredno pre trudničkog bolovanja zasnovale radni odnos, to znači da su to mlade mame, da su to one mame koje su tek sada krenule u neki profesionalni život tek sada uspele da naprave neke uslove da bi uopšte bilo moguće da osnuju porodice”, navela je Mihnjak.

Mnoge stavke ovog Zakona, prema njenim rečima, donete su kako bi država zaštitila sebe od raznih vrsta zloupotreba. Mihnjak smatra, međutim da je ovim zakonom država ta koja zloupotrebljava, jer, kako je istakla, pre svega nigde u Zakonu ne piše da žena ne može da se zaposli kad je trudna.

Ona je dodala i da u slučaju da se žena zaposli i ode na održavanje trudnoće ona prema ovom Zakonu neće imati pravo na porodiljsko bolovanje.

“Takođe su ugrožene i preduzetnice koje su možda i nepravedno diskriminisane u odnosu na ostale mame, to je opet apsurdno, jer država treba najviše da vodi računa o onima koji najviše i doprinose državi, te žene će imati i manje plate, još gore uslove na porodiljskom bolovanju, imaće skraćeno porodiljsko bolovanje za treće dete, znači žene koje su u radnom odnosu imaju pravo za treće dete dve godine, one će imati godinu dana i uz to tokom porodiljskog bolovanja, neće im teći staž, neće im biti uplaćivani porezi i doprinosi”, istakla je Mihnjak.

Važno je, tvrde u Bebcu, obavestiti što veći broj majki o negativnim stranama ovog zakona i o onome što im on donosi, a o čemu se, kako je rekla Mihnjak, ne priča u javnosti. A ‘zahvaljujući’ ovom zakonu, moguće da plate na porodiljskom bolovanju budu i svega 1.000 dinara.

“Uslov da žena dobije državni minimalac na porodiljskom bolovanju jeste da ima šest meseci radnog staža vezanog pre otvaranja trudničkog bolovanja, ali i tu postoji jedna izmena u odnosu na prethodni Zakon, a to je da je taj minimalac zagarantovan samo u prva tri meseca bebinog života, a nakon toga se računa onih 18 meseci, znači tih 6 plata se sabere, podele sa 18 tako da će mnoge žene nakon ta tri meseca imati zaista mizerne plate”, navela je Mihnjak.

BEBAC je ovim povodom uputio i javno saopštenje Vladi Srbije u kojem je ukazano na nepravilnosti i nelogičnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i gde zahtevaju hitan sastanak u cilju rešavanja velikog problema koje je, kako kažu, brojnim trudnicama i majkama donela primena ovog zakona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.