Bebac: Populističke mere populacione politike

VIDEO K9: Mlade mame su u Srbiji i dalje suočene sa otkazima i nemogućnostima zaposlenja, a mere populacione politike koje država sprovodi kako bi im pomogla su kratkog daha, jer ne rešavaju suštinski i sistemski problem roditelja, kažu u roditeljskom portalu Bebac.

0
8

Položaj trudnica, porodilja i majki s malom decom je i dalje na nezavidnom nivou u Srbiji, bez obzira na to što se često priča o natalitu i ističe da je on jedan od gorićih problema u našoj zemlji, kaže urednica roditeljskog portala Bebac Jasmina Mihjnak .

Mere koje se donese u svrhu poboljašanja nataliteta nisu održive, tvrdi ona, jer se najčešće odnose na decu koja još nisu rođena, odnosno na podstrekivanje roditelja da prošire porodicu, a izostavljena je, prema njenim rečima, suštinska briga o porodicama koje već imaju decu i deci koja su rođena.

Podrška nezaposlenim porodiljama zavisi od toga gde žive, pa će tako različitu sumu novca dobiti majke koje su bebe rodile u Novom Sadu, Beogradu ili Nišu jer su mere ove vrste podrške prepuštene lokalnim samoupravama.

Ono na čemu država uopše ne radi, dodaje Mihnjak, jeste stvaranje uslova da majke pronađu posao kada dobiju prvo dete ili ukoliko su bile zaposlene da im se olakša povratak na posao nakon porodiljskog bolovanja.

Majke se često ne vraćaju na posao i zbog problema sa čuvanjem dece. Vrtići su prebukirani, a dadilje skupe, pa im se više isplati da ostanu kod kuće i čuvaju svoju decu, kaže Mihnjak. Zbog svih ovih problema smtra da je i 300 hiljada dinara pomoći majkama za prvo dete populaciona mera, jer koliko god ta svota novca pomože u početku, suštinski i sistemski se ovim jednokratnim davanjem problem ne rešava.

Mihnjak je navela da praksa pokazuje da su mladi roditelji mnogo efikasniji i produktivnjiji na poslu, pa je neophodno raditi i na promociji toga da su mladi roditelji dobri radnici kako bi se razbila zabluda poslodavaca te ih podstakli da zapošljavaju mlade mame i tate.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.