Bebac: Nećemo ružu, ni fontane ni stadione, hoćemo ginekologe i dostojanstven porođaj

Roditeljski portal Bebac upozorio je danas da su gorući problem u Srbiji, pred kojim "niko nema pravo da žmuri i ćuti", uslovi rađanja i nedostatak ginekologa.

0
42

 U saopštenju portala Bebac zatraženo je od svih “nadležnih ministarstava, Vlade Republike Srbije, svih upravnika porodilišta i domova zdravlja, od svih lekara, babica i celokupnog medicinskog osoblja”, hitno pokretanje promena uslova očuvanja reproduktivnog zdravlja i rađanja u Srbiji.

“Nehumani uslovi koji dovode do komplikacija, ugrožavajući živote žena, trudnica i beba ili u najboljem slučaju trauma na porođaju, nedopustivi su i visoko nemarni. Nećemo ružu. Hoćemo ginekologa”, poručuje se u saopštenju.

Bebac podseća i da u Srbiji svakog dana jedna žena umre od raka grlića materice, te da smo drugi u Evropi po umiranju od bolesti koja može da se prevenira.

“Međutim, nemamo dovoljno ginekologa i stručnjaka da i prevencija i lečenje budu dostupni svakoj ženi. Ginekologa nema ni za trudnice, a nema ih dovoljno ni u našim porodilištima. Privatni pregled ne može svaka žena u Srbiji sebi da priušti“, poručeno je iz tog portala.

Bebac zato traži da ginekološki pregled bude dostupan “u svim mestima i svakoj ženi” u Srbiji.

Dodaju da su i porodilišta u Srbiji zapostavljena.

“U njima vlada korupcija, žene se porađaju kao na traci, hrana i uslovi su loši, zanemaruje se briga o mentalnom zdravlju mame i bebe, gotovo svaki porođaj se ubrzava kako bi što pre oslobodile mesto, posete su zabranjene, a otac deteta retko kad je u prilici da svedoči rođenju svog deteta. Nema dovoljno mesta, ni dovoljno kadra, a odnos prema trudnicama i mamama je često u nedopustivoj meri narušen i poražavajuć”, ističu.

Umesto cveta, žele da se odnos prema porođaju menja.

“Nećemo da žmurimo. Nećemo da moramo da plaćamo da nas barem malo lepše tretiraju. Ne, neće proći i nećemo zaboraviti. Trauma se potisne ali se ne zaboravlja. Želimo ginekologe i babice na strani majki. Pozivamo sve madicinske radnike koji rade sa ženama, trudnicama, mamama da istupe i da se zajedno borimo za bolje uslove rada, a samim tim i našeg tretmana. Podržaćemo svaki i najmanji korak koji vodi u promene”, ističu.

“Nećemo cvet. Nećemo ni fontane, spomenike, stadione… Nećemo da nas plaćate da rađamo. Hoćemo dostupne ginekološke preglede i dostojanstven porođaj. Hoćemo bolje uslove za rađanje u Srbiji i tretman dostojan naših majki i beba”, zaključuju. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.