Bebac: Majkama treba bolji zakon

VIDEO K9: Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, smatraju u roditeljskom udruženju Bebac, ima mnogo slabih tačaka koje se moraju ispraviti zarad bolje budućnosti roditelja i njihove dece.

0
224

Kontraverzni zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom izazvao je od svog stupanja na snagu brojne kritike pa i proteste u javnosti.

U Udruženju roditelja Bebac smatraju da itekako ima osnova za ovakvu reakciju i da je neophodan dalji rad na unašređenju zakonskih rešenja koji bi zaštitio prava trudnica i porodilja u Srbiji na adekvatan način.

“Nažalost, moram da kažem da su to različiti zakoni i da roditeljstvo donosi nekako sa sobom i uvid u to u kakvom sistemu, odnosno neogranizovanom sistemu, da tako kažem, mi zapravo i živimo. Nekada nismo svesni toga dok ne postanemo roditelji. A, onda kad uđemo u tu roditeljsku ulogu, pa vidimo kakvi nas problemi čekaju kod ne znam prijave bebe, kod dobijanja zdravstvene knjižice, pa da pričamo i o kašnjenju plata na trudničkom bolovanju”, rekla je Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac.

Kada se trudnica vrati sa porodiljskog vrlo često je dočeka neka neprijatna situacija, kaže ona i dodaje da to nije svaki put suočavanje sa otkazom, već i preraspodela na neko niže radno mesto. Zbog svega ovoga, smatra Mihnjak, danas je teško ženi da uskladi roditeljstvo sa zaposlenjem.

“Ono što je negde najaktuelnije i o čemu već, nažalost, jako dugo pričamo bez nekih konkretnih rešenja, a to je zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Manjkavosti tog zakona je roditeljski portal Bebac izneo odmah nakon što je usledila primena tog zakona. Nadležni su negde i priznali svoju grešku i uvideli kakve je ustvari loše efekte doneo ovaj zakon. Međutim, nakon raznih spekulacija, nakon raznih obećanja i dalje nije došlo do izmene tih spornih tačaka zakona koje su oštetile brojne porodice u Srbiji”, navela je Mihnjak.

Prema njenim rečima, ovaj zakon umanjio je plate velikom broju majki, svim onim ženama koje nisu radile vezano 18 meseci i pre otvaranja trudničkog bolovanja, njima je smanjena naknada zarade.

On je dodala i da je problem kašnjenja plate na trudničkom bolovanju nešto što takođe treba rešiti, jer u praksi žene po tri, četiri, a neretko i više meseci ne dobijaju naknadu za rad. Nadležna ministarstva još uvek, kako je rekla, ne izlaze u javnost sa konkretnim rešenjima.

“Poslednji sastanak je održan negde u junu mesecu sa nevladinim sektorom. Taj sastanak je bio prilika da iznesemo po ko zna koji put sve ono što u tom zakonu mislimo da nije dobro. Da iznesemo iz prakse sa čim se sve porodilje suočavaju. I nakon tog sastanka bilo je obećano od strane nadležnih, tom sastanku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, zatim ministar Zoran Đorđević i ministarka Slavica Đukić Dejanović. Bilo je obećano da će za oko mesec dana biti nov sastanak sa konkretnim predlozima rešenja, tj. sa konkretnim izmenama zakona”, izjavila je Mihnjak.

Pošto do sastanka nije došlo, u Bebcu strahuju da će ovaj problem biti razmatran tek na kraju godine prilikom razmatranja budžeta za narednu godinu što, kako ocenjuju, nije ambijent za raspravu o tako važnom pitanju.

Takođe smatraju da je neophodna i javna rasprava na ovu važnu i osetljivu temu, jer je ekonomska stabilnost od ključnog značaja za zasnivanje porodice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.