Bebac: Decu ne hrane obećanja

VIDEO K9: Odredbe zakona koje uređuju porodiljsko bolovanje i dalje su neprihvatljive za mnoge majke širom Srbije čija su primanja u tom periodu značajno umanjena i koje se osećaju obmanutim, rekla je za Kanal 9 urednica roditeljskog portala Bebac.

0
299

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom je od početka svoje primene sredinom prošle godine naišao na oštre kritike raznih roditeljskih udruženja, jer je kako smatraju, ugrozio veliki broj porodica u Srbiji.

U više navrata povodom ovog zakona oglašavali su se i pojedini ministri koji su najavljivali njegove izmene početkom ove godine.

“Obećale su se izmene, spominjale su se različite kategorije žena, međutim i dalje ne znamo u kom pravcu će ići te izmene, koliko će se povećati ženama plate. Ako recimo žene sada dobijaju 1 000 dinara platu na porodiljskom bolovanju, da li će izmene ići u pravcu da dobijaju 2 000 dinara ili će dobiti platu kakvu treba da imaju, kakvu su imale pre odlaska na porodiljsko bolovanje. Ono što mi očekujemo jeste da se pod hitno obavezno pozabave ovim problemom, da se ključni momenti u ugovoru koji su oštetili veliki broj porodica u Srbiji hitno menja”, rekla je Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac.

Umesto nekadašnjih 12, u obračune naknade zarade na porodiljskom bolovanju sada ulazi 18 meseci, što je, prema njenim rečima, veoma dug vremenski period.

“Sada kada država treba da im vrati taj novac kroz naknadu za porodiljsko bolovanje, one dobijaju umanjene naknade zarade bez ikakvog razumnog objašnjenja. Takođe i žene koje zarađuju više od tri prosečne plate od republičkog proseka, one ne mogu da dobiju više od toga i uskraćene su mesečno za 30 i više hiljada dinara na porodiljskom odsustvu, takođe bez ikakvog razumnog objašnjenja. Ne postoji ni jedan razlog zašto bi te žene dobijale umanjene naknade zarade”, kazala je Mihnjak.

Zakon je, kako je istakla, diskriminitoran i prema ženama koje su preduzetnice, koje su poljoprivredne osiguranice, kao i prema roditeljima dece sa smetnjama u razvoju, koji se nalaze u veoma nezahvalnom položaju.

“Preduzetnice kada rode treće dete nemaju pravo na porodiljsko odsustvo na dve godine, već samo godinu dana, za vreme porodiljskog odsustva ne uplaćuju im se porezi i doprinosi. Roditelji dece sa smetnjama u razvoju su uskraćeni za jednu stavku zakona, zbog nekih drugih sredstava koje dobijaju, a koja ne idu u istu namenu”, navela je Mihnjak.

Prema njenim rečima, savakog meseca se obraćaju nadležnom ministarstvu i apeluju da se isprave sve manjkavosti ovog zakona, ali su do sada dobili samo neispunjena obećanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.