Batut: Četvoro obolelih od Zapadnog Nila

VIDEO K9: Od groznice Zapadnog Nila obolelo je ukupno četiri osobe , saopštio je Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut. Podsetimo i da su komarci zaraženi ovim virusom pronađeni i u Novom Sadu.

0
422

Na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut do petka registrovano je ukupno četiri potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Potvrđeni slučajevi su na teritoriji Beograda, gde su registrovana tri slučaja, dok je jedan slučaj registrovan u Južnobanatskom okrugu.

Osim što vrše nadzor nad ljudima i prate stanje i broj obolelih, nadležne ustanove vrše nadzor nad virusom Zapadnog Nila i u populaciji komaraca.

Od kraja maja do sada, analizom komaraca, dokazano je prisustvo virusa u komarcima na višeod 50 lokacija, od kojih su osam u Novom Sadu i to na groblju, Ribarskom ostrvu, Salajci, Petrovaradinu, Novoj Detelinari i u Rumenci.

Osim u Novom Sadu, zaraženi komarci pronađeni su još i u Temerinu, Zrenjaninu, Pančevu, Beogradu, Obrenovcu, Zrenjaninu i u Malom Iđošu.

U Institutu podsećaju da je virus Zapadnog Nila jedan od najrasrostranjenijih virusa na svetu, da može da zarazi ljude, ptice, komarce, konje, a način prenošenja je isključivo putem ujeda komarca, a period inkubacije je od tri do 14 dana nakon ujeda.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.