Batina odlazi iz raja

VIDEO K9: Novi porodični zakon zabraniće fizičko kažnjavanje dece u bilo kom obliku, koje se kod nas često još uvek koristi kao takozvana "vaspitna" mera. Dok se pojedini roditelji ne slažu sa ovim zakonom jer su stava da se maloj deci ne može sve objasniti samo rečima, drugi smatraju da i u ovoj oblasti kaskamo za uređenim zemljama.

0
32

Uzrečicu „batina je iz raja izašla“ roditelji u Srbiji uskoro će moći samo da pominju, a ne i da je sprovode u delo, jer izmena nacrta Porodičnog zakona zabranjuje u potpunosti fizičko kažnjavanje dece.

Šamar, ćuška, packa, blago udaranje po stražnjici, povlačenje za uši, čupanje za kosu i zulufe, lupanje po ruci kada njihov mališan hoće da npr. pipne vreo šporet ili gurne prst u struju, roditelji više neće smeti da primenjuju „za dobro svog deteta“.

Prema Nacrtu izmene Porodičnog zakona ukida se fizičko kažnjavanje dece kao vaspitno sredstvo, a detetu se daje mogućnost da izrazi svoje mišljenje o pitanjima koja ga se tiču, bez obzira na uzrast.

I dok čekamo završetak rada na Nacrtu ovog zakona istraživali smo kako razmišljaju Novosađani – da li je „batina iz raja izaša“?

Još uvek se ne zna kada će biti završen rad na nacrtu Porodičnog zakona, tačan rok nije ni određen jer se moraju proći procedure i javne rasprave, međutim ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović veruje da bi, kako je rekao, posao mogao biti okončan do kraja ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.