Barokna kapija u novom sjaju

VIDEO K9: Završena je obnova stare barokne kapije u Nikolajevskoj porti, koja je godinam bila zapuštena. Rekonstrukcija je izvedena prema originalnom izdanju ove kapije stare skoro tri veka.

0
26

Barokna kapija iz 1748. godine u Nikolajevskoj porti može da bude otvorena i da kroz nju prolaze oni koji se upute ka Akademiji umetnosti.

Njena rekonstrukcija  počela je krajem februara ove godine na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Radovi su podrazumevali uklanjanje bilja i zelenila koje je uraslo u strukturu zida, obijanje trošnog maltera, popunjavanje pora i pukotina na zidu, ugradnju novih drvenih vrata i bravarije, kao i farbanje ogradnog zida.

Rekonstrukcija je urađena u skladu sa izvornim stanjem i izgledom kapije, vrata i bravarija su izrađena prema originalnim vratima, a koristili su se materijali koji su namenjeni renoviranju istorijskih objekata.

Podsetimo, ova kapija je godinama bila zapuštena i, zbog toga što je bila u ruševnom stanju, nije mogla da se koristi.

Prema izjavi direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Siniše Jokića, koju je ranije dao za našu televiziju, rekonstrukcija kapije isplanirana je u okviru 12. faze projekta obnove graditeljskog nasleđa Novog Sada i Petrovaradina, a za njenu obnovu izdvojeno je 2 miliona i 365 hiljada dinara bez PDV-a.

Jokić je naveo i da bi trebalo srediti i stubove i objekte koji nalaze na ulazu iz Pašićeve ulice, kako bi Nikolajevska porta dobila kompletan reprezentativni izgled.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.