Barbados postao republika

Barbados, ostrvska država u Karipskom moru, zvanično je postao republika čime britanska kraljica Elizabeta Druga (Elisabeth) više nema titulu šefa te države.

0
2

Tokom svečanog ponoćnog događaja koji se poklopio sa 55. godišnjicom nezavisnosti zemlje, Dama Sandra Mason položila je zakletvu kao predsednica, a događaju su prisustvovali i Charles, princ od Velsa, i pevačica sa Barbadosa Rihanna.

Da bi se označila zvanična promena vlasti, britanskoj monarhiji priređen je poslednji pozdrav, a zastava Kraljevskog standarda spuštena je i zamenjena.

Govoreći kao počasni gost na događaju, princ Čarls je ponovio nastavak veza između dva naroda uprkos promeni ustavnog statusa. U svom govoru, princ je priznao “užasne zločine ropstva” koje je pretrpelo karipsko ostrvo, prenosi BBC.

Ovaj trenutak opisao je kao novi početak pre nego što ga je nova predsednica odlikovala prestižnim Ordenom slobode Barbadosa.

Premijerka zemlje opisuje tranziciju u republiku kao trenutak u kojem će Barbados u potpunosti ostaviti svoju kolonijalnu prošlost iza sebe.

Bila je to jedna od prvih kolonija robova u Engleskoj. Engleski doseljenici prvi put su okupirali ostrvo 1627. godine i, pod britanskom kontrolom, ono je postalo privreda plantaže šećera koristeći porobljene ljude dovedene iz Afrike.

Ropstvo je ukinuto na Barbadosu 1834, a zemlja je postala potpuno nezavisna 1966.

Pre Barbadosa, poslednja nacija koja je uklonila kraljicu sa mesta šefa države bio je Mauricijus 1992. godine.

Sa populacijom od oko 285.000 ljudi, Barbados je jedno od najnaseljenijih i prosperitetnijih karipskih ostrva. (slobodnaevropa.org)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.