“Banska palata – priča iz priče” u Arhivu Vojvodine

VIDEO K9: Sinoć je u Arhivu Vojvodine svečano otvorena izložba o zdanju Banske palate izgrađene pre 80 godina, za koju je deo građe proteklih meseci prikupljan i od građana.

0
89

Multimedijalna izložba „Banska palata-priče iza priče“ autorke Ljiljane Dožić, u Arhivu Vojvodine posvećena je izgradnji i trajanju zdanja Banske palate, današnje zgrade Pokrajinske vlade.

Postavka je, prema rečima autorke, rezultat decenijskog rada na pretrazi fonda Arhiva Vojvodine i Muzeja Vojvodine i prikupljanju istorijskih fotografija koje su ustupili građani, a koje svedoče o procesu izgradnje Banske palate.

Izložbu postavljenu povodom 80 godina njenog postojanja na svečanosti je otvorio Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Zgrada Banovine je, kako je tom prilikom rečeno, simbol moći i postojanog trajanja, koja je tokom prethodnih osam decenija svedočila promeni sedam državnih oblika, dva politička poretka i dva oblika društveno-ekonomskog uređenja na ovim prostorima.

Banska palata sagrađena je 1939. godine prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, bila je sedište bana Dunavske banovine i jedna je od najlepših građevina arhitekture 20. veka u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.