Banjaluka: Sukob policije i građana okupljenih oko grupe “Pravda za Davida”

Kordon specijalne policije Republike Srpske danas popodne je sa štitovima krenuo na građane okupljene na banjalučkom Trgu Krajine, koji su postavili novo "Davidovo srce" i zapalili sveće za ubijenog mladića Davida Dragičevića.

0
712

Nakon što su pripadnici specijalne policije potisnuli građane sa banjalučkog Trga Krajine i nakon što su oni prešli prekoputa, u gradski park Petar Kočić, policija je krenula u novu akciju i rasterala građane i iz parka.

Građani, okupljeni oko grupe “Pravda za Davida”, premestili su se potom u portu crkve Hrista Spasitelja u centru grada, gde su zapalili sveće i traže da se oslobodi Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, koji je jutros uhapšen.

Nekoliko stotina građana uzvikuju “pravda za Davida”, “oslobodite Davora” i “ostajemo do kraja”.

Među okupljenima su i lideri opozicije, Vukota Govedarica iz Srpske demokratske stranke i Branislav Borenović iz Partije demokratskog protesta.

Kordon pripadnika specijalne policije Republike Srpske danas je sa štitovima krenuo na građane okupljene na banjalučkom Trgu Krajine koji su postavili novo “Davidovo srce” i zapalili sveće za ubijenog mladića Davida Dragičevića.

Prethodno su, uz obezbeđenje nekoliko stotina policajaca, komunalni radnici uklonili sa trga “Davidovo srce”, njegovu sliku, sveće i cveće.

Kada su krenuli da sklone i drvenu statuu stisnute pesnice, grupa mladića je pokidala policijsku traku i sukobila se s policijom.

Građani su se brzo organizovali i napravili novo “Davidovo srce” pored samog ulaska u Robnu kuću “Boska”, uzvikujući “Pravda za Davida” i “Ubice, ubice”.

Desetak minuta kasnije na građane je krenuo kordon pripadnika Jedinice za podršku MUP RS i tada je povređeno nekoliko osoba, među kojima je i poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković, kome je lice bilo krvavo.

On je pozvao građane da ne odustaju i da se večeras u 18.00 u što većem broju pojave na Trgu Krajine.

“Napravićemo novo Davidovo srce i okružićemo ga. Tuče nas stranačka policija Milorada Dodika i Željke Cvijanović”, rekao je Stanivuković.

Nedugo posle te izjave, Stanivuković je ponovo uhapšen, a policija ga je bukvalno vukla trgom. Prvi put je uhapšen nekoliko sati ranije, s predsednikom PDP-a Branislavom Borenovićemm, ali je potom pušten na slobodu, kao i ostali članovi grupe “Pravda za Davida” koji su jutros uhapšeni.

U pritvoru je zadržan jedino Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića.

Njemu je tokom hapšenja povređena ruka i posle pregleda na hirurgiji prebačen je u policijsku stanicu.

Suzana Radanović, majka ubijenog Davida, nalazi se u porodičnoj kući u Pobrđu.

Policija je od nje tražila da izvrši pretres, uz obrazloženje da imaju usmeno naređenje, ali im ona nije dozvolila da uđu u kuću bez naloga.

S njom u kući je i njeno dvoje maloletne dece.

Na Trg Krajine je u međuvremenu došla nova grupa specijalaca, a povremeno dolazi do “koškanja” policije i građana.

Reagovala je Delegacija EU u BiH, koja je od MUP RS tražila objašnjenje za prekomernu upotrebu sile prema ocu ubijenog mladića i građanima Banjaluke.

Banjalučka policija je pre par dana podnela prekršajne prijave protiv 20 članova grupe “Pravda za Davida” koji su 17. decembra protestovali ispred zgrade Narodne skupštine RS u vreme održavanja sednice parlamenta na kojoj je za ministra policije RS ponovo izabran Dragan Lukač.

Iz policije je tada saopšteno da su se članovi grupe “Pravda za Davida” okupili na prostoru na kojem ne mogu biti održavana javna okupljanja.

David Dragičević je nestao u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Grupa “Pravda za Davida” nastala je 26. marta, posle konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, da je potom opljačkao jednu kuću, a onda usled nesrećnog slučaja završio u rečici Crkvena.

Od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine svako veče se održavaju skupovi “Pravda za Davida”.

Povodom Davidove smrti formiran je Anketni odbor Narodne skupštine RS koji je konstatovao da postoje indicije da je mladić ubijen, posle čega je tužilaštvo pokrenulo istragu ubistva.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Mediji iz RS i Srbije, bliski vlastima u Banjaluci, u više navrata su pokušali da kriminalizuju Davida Dragičevića i kompromituju grupu “Pravda za Davida”, označavajući njene pripadnike rušiocima RS, stranim plaćenicima i “soroševcima”. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.