Banjaluka: “Dani sećanja” u pomen na stradanje Srba tokom XX veka

U Banjaluci danas počinje trodnevna manifestacija "Dani sećanja" koju, kao svojevrstan pomen srpskim žrtvama u XX veku, sa posebnim osvrtom na protekli rat u BiH, organizuje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

0
386

U 11 časova na Fakultetu političkih nauka biće održano predavanje “Dejtonski mirovni sporazum i Republika Srpska”, na kojem će govoriti akademik Vladimir Lukić, kao i Goran Latinović.

Memorijalna akademija “Iz sećanja po očima” kao centralni događaj biće održana u 18 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a prenosiće ga Radio-televizija Republike Srpske.

U multipleksu “Palas” u utorak, 14. marta, u 18 časova premijerno će biti prikazan dokumentarni film u produkciji Radio-televizije Srbije “Zločin bez kazne”, autora Slađane Zarić.

Isti dan će, na Pravnom fakultetu, u 11 časova biti održano predavanje “Iskustva u radu Haškog tribunala”. O ovoj temi govoriće advokat Branko Lukić i asistent na Pravnom fakultetu Olivera Ševo.

U Kulturnom centru Banski dvor u srijedu, 15. marta, u 18 časova biće održana promocija monografije “Naša ispovest – žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995”.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da ukorijenjeno mišljenje o događajima iz 1990-ih godina na području nekadašnje Јugoslavije treba razobličiti, jer Srbi ne smeju dozvoliti drugima da ispišu stranice istorije na kojima neće biti mjesta za srpske žrtve i objektivno sagledavanje činjenica.

“Istina o uzrocima i karakteru proteklog rata, o žrtvama, o prećutanim zločinima nad Srbima, nije samo značajna zbog toga da bi se shvatila prošlost, nego je presudna i za našu budućnost. Što je najvažnije, istina je od suštinskog značaja za izgradnju poverenja među narodima i doprinos miru, koji ne sme imati alternativu”, naveo je Kojić.

On je naglasio da Centar svojim aktivnostima nema nameru da ospori bilo čiju žrtvu i stradanje, te da njegovi predstavnici o stradanju Srba govore argumentovano i jezikom činjenica.

Kojić je napomenuo da Centar koristi svaku priliku da javnosti predoči rezultate istraživanja i dokumentovanja zločina nad Srbima, tako da će, u narednom periodu, biti prezentovani i konačni podaci o broju stradalih srpskih civila i pripadnika Vojske Republike Srpske u proteklom ratu u BiH, prenosi RTRS.

“Namera nam je da ove godine organizujemo i međunarodnu naučnu konferenciju o događajima u Srebrenici. Utvrđivanje i objektivno sagledavanje događaja na ovom području od 1992. do 1995. godine obaveza je proizašla iz zaključaka Vlade Republike Srpske”, rekao je direktor Centra.

Ove godine u planu Centra je i promocija publikacije “Hronologija događaja u bivšoj Јugoslaviji 1989-1995. godine” i “Istorijski pregled ratnih dešavanja”, a biće predstavljena i publikacija o NATO bomabrdovanju Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.