Balkanska previranja

VIDEO K9: Povlačenje čitave ambasade iz jedne zemlje dešava se samo u slučaju predratnog ili ratnog stanja, rekao je emisiji Otovreni ekran urednik Portala, osvrćući se na nedavnu situaciju i zategnute odnose Beograda i Skoplja.

0
411

Diplomatski spor Srbije i makedonije ponovo je poljuljao već i onako uzdrmano Balkansko tle.

Ali, Srbija nije samo u situaciji da ima ne tako dobre odnose sa Makedonijom, već i sa drugim zemljama u okruženju.

“Ja mislim da Srbi generalno kao narod, a samim tim i država Srbija, imamo problem, odnosno umislili smo da smo mi i dalje stariji brat svima njima svim državama koje su nastale iz bivše Jugoslavije. A sada ću da parafraziram jednog našeg bivšeg predsednika, tada kada je to rekao, prestao je biti predsednik stranke i postao je predsednik države: ‘Osamostalila se deca i porasla’. E upravo tako. Postale su države, svako je imao pravo da odlučuje šta i kako hoće. Ja sam to više puta govorio u vezi sa tom špijunažom. To je stvar kontraobaveštajnih službi i vojske, a to su kao bela krvna zrnca, kao leukociti u organizmu. Čovek može da živi bez belih krvnih zrnaca, ali do prve prehlade i onda će umreti i svaka ozbiljna država vodi računa o tome”, rekao je Slobodan Jovanović, urednik Portala Media Group 021.rs.

Sutaciji takozvanog Balkanskog bureta baruta svesrdno pomažu i novinari i mediji koji bombastično i huškački pišu o ovim vrelim temama.

Jovanović smatra da pisanje takvim stilom i rečnikom, ne mora nužno da znači bezrazložno širenje panike, što i jeste zabranjeno.

“Ljudi mogu da odaberu šta će čitati šta neće. Imaju li mogućnost izbora, pa baš i nemaju. To što im se nudi to koriste i troše. Sad da li je panika ili ne, opet ponavljam kakvi su naslovi, takva je čitanost, svako se na svoj način bori, a vlasnici medija na taj način što će  što bombastičniji naslov staviti i privući građane da pazare novine i da tako ostvari profit, jer od toga živi”, objasnio je Jovanović. 

Sa etičke strane to nije u redu, smatra Jovanović, ali podseća da samo takvi naslovi donose profit u tržišnoj utakmici, gde su čitaocvi zapravo ti koji mogu da odaberu šta će da čitaju, čime zapravo biraju i naredne naslove.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.