Balet “Dama s kamelijama” u subotu u SNP

VIDEO K9: Balet "Dama s Kamelija" Đuzepea Verdija, prema istoimenom romanu Aleksandra Dime Sina, od subote će ponovo biti deo repertoara Srpskog narodnog pozorišta.

398

Pred novosadskom publikom u subotu će biti izvedena jedna od najobrađivanijih tema u umetnosti uopšte, “Dama s Kamelija” Đuzepea Verdija, rađena prema istoimenom romanu Aleksandra Dime Sina, libretu Krunislava Simića, u orkestraciji Aleksandra Kojića.

Ovaj balet je u SNP premijerno izveden 2009. godine, a baletsku sezonu otvoriće obnovljeno premijerno izdanje.

“Otvaramo sezonu sa novom premijerom “Dama s kamelijama” sve je već rečeno, radujemo se novoj predstavi, novi akteri, nove glavne uloge, potpuno nova postava, jedno veliko i lepo delo, veoma inspirativno delo za mnoge umetnike, tako da mi je veoma drago da ćemo imati ovu predstavu dalje na repertuaru uz orkestraciju predivnu”, rekao je Toni Ranđelović, direktor baleta SNP.

“Dama s kamelijama” je roman koji je Dima Sin objavio 1848. godine, pišući o vlastitoj ljubavi prema mladoj, lepoj i prerano preminuloj kurtizani Mariji Diplesi, kritikujući tadašnju malograđanštinu.

Libretista, koreograf i reditelj Krunislav Simić naveo je da će u obnovljenom delu biti više “patetike” jer je i Verdijeva muzika takva – inspirisana ljubavnim romanom punim drame i tragike.

“Ono što sam hteo da prikažem je da je “Dama s kamelijama” emancipovana žena, savremena žena, izlazi iz okvira onog vremena gde je bila konvecijalna sredina, gde je uvek bila korak ispred svog vremena, ja kažem, da je živela u današnjem vremenu sigurno bi bila modni kreator, izazivala je uvek pažnju, ta njena nesretna ljubav, koja se nije realizovala dovela je do toga da je rano i preminula”, kazao je Simić.

Ana Đurić, prvakinja baleta SNP u ulozi Margarite Gotje igra kompleksan lik sa zahtevnom ulogom da spoji emociju i muziku sa pokretom.

“Muzika je zaista fenomenalna tako da nije bilo teško spojiti muziku i pokret. Muzika stvarno prati svaki njen pokret i svaku njenu emociju. Ja kad sam došla u ovo pozorište igrala sam ovu predstavu u ansamblu i maštala sam o ovoj ulozi i mislim da sam imala lep put do nje, jer dramski je prilično zahtevna, ima raznih emocija koje se smenjuju sa grofom sa Armanom i sa svakim treba naći minimalnu razliku, a opet treba pronaći nju”, istakla je Đurić.

Premijeno izvođenje “Dame s kamelijama” biće izvedeno u subotu na sceni Jovan Đorđević sa početkom u 19 časova, a prva repriza na repertoaru je 16. oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.