Bahate vozače će skupo koštati izbegavanje odlaska na sud

Primenom novog Zakona o prekršajima, nesavesni vozači više neće moći da izbegavaju sudski postupak.

393

Od ove nedelje, prekršajne sudije mogu da izdaju poternice koje će važiti u celoj zemlji a ne, kao do sada, lokalno. Svaki pokušaj izbegavanja odlaska na sud, skupo će koštati.

Izbegavanje odlaska kod sudije za prekršaje za neke je pravilo. Samo u Beogradu oko 250 vozača duguje ukupno 2.000 kazni koje treba da budu procesuirane. Praksa pokazuje da baš učinioci teških saobraćajnih nesreća najčešće izbegavaju sud, poput vozača koji je na Adi Huji usmrtio troje mladih, a prethodno imao više od 20 poziva za sud na koje se nije odazivao.

“Postoje sigurno hiljade onih koji uspešno izbegavaju prekršajni postupak. Među njima možemo videti i neke javne ličnosti koje, čujemo preko medija, nisu dostupne sudovima, ali mi ih viđamo po medijima, po kafićima”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Da su oni koji često prave prekršaje na vreme bili osuđeni sačuvali bi se mnogi životi. U Prekršajnom sudu kažu da, tek donošenjem novog zakona o prekršajima, sudijama više nisu vezane ruke.

“Teorijski na granici sa Mađarskom neko lice može biti zaustavljeno i sprovedeno, ako je u pitanju recimo sud, u Surdulicu, i to o svom trošku. Ali, ono što je vrlo važno, svakako da se te opšte naredbe neće odnositi na lakše, već samo na teže prekršaje”, kaže predsednik Apelacionog prekršajnog suda Zoran Pašalić.

Sudije za prekršaje imaće i jedinstvenu evidenciju prekršaja. U svakom trenutku moći će da vide da li se protiv privedenog vodi još neki postupak i gde, pa onaj ko uđe u proceduru neće moći da izbegne odlazak pred sud. (RTS)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.