BAČENE PARE: Novi Sad ipak nezaštićen od poplava?

VIDEO K9: Dogovor oko postavljanja 700 hiljada evra vrednih mobilnih zidova za zaštitu od plavljenja, na spornom lokalitetu u okviru Luke Novi Sad, nije postignut 2010. godine. Oprema je ipak nabavljena i kupi prašinu u isto toliko vrednom magacinu par kilometara dalje...

858

Čitav projekat izveden bez konsultacija Luke i pretio je da uzrokuje milionsku štetu tom preduzeću, tvrdi za Kanal 9 Milenko Milivojević, nekadašnji direktor Luke Novi Sad.

Postavljanje delova opreme -svojevrsnog postolja, na koji se montiraju specijalni, polustacionarni zidovi stopirana je još 2010. godine zbog, kako nam je tada rečeno u JP Vode Vojvodine, nesporazuma i nedostatka volje, odnosno eventualnog problema u svakodnevnom radu Luke.

Milenko Milivojević, čovek koji je više od dve decenije upravljao Lukom Novi Sad, međutim, tvrdi da „rupa“ u odbrani Novog Sada i dalje postoji, kao i pre četiri godine, jer je čitav projekat urađen nestručno i bez konsultacije sa preduzećem kojim je tada rukovodio. Milivojević ističe da bi postavljenjem dela opreme po toj prvobitnoj i jedinoj zamisli Luka dnevno direktno trpela štetu od oko 3 miliona dinara, a indirektno i nekoliko puta više. Takođe, naš sagovornik je podvukao da bi sa one strane nasipa, u slučaju poplave ostalo 12 kranova čija je ukupna vrednost blizu 12 miliona evra.

Ukoliko su Milivojevićeve tvrdnja tačne, postavlja se pitanje zašto prvobitan projekat nije mogao biti adaptiran i usaglašen sa zahtevima Luke, kao i zbog čega je jednostavno neko digao ruke od svega i nakon izdvajanja ogromnih sredstava ostavio Novi Sad nebranjenih pola kilometara obale.

Tragajući za odgovorima pokušali smo da razgovaramo sa Atilom Salvatijem, tadašnjim direktorom Voda Vojvodine, ali je on to kategorično odbio.

Podsetimo, deo gradske obale na DTD kanalu, u dužini od oko 400 metara, koji koristi Luka Novi Sad, a koji je i jedna od najnižih tačaka odbrambenog nasipa gotovo četiri godine stoji nebranjen. Deo opreme, za koju je svojevremeno ukupno izdvojeno gotovo 700 hiljada evra, tavori u jednako finansijski vrednom magacinu Voda Vojvodine, nekoliko kilometara dalje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.