Autoput Novi Sad-Ruma mora biti završen, u skladu sa ugovorom

1692

U Srbiji će se graditi nove industrijske zone, prihvataće se svi dobri projekti…  Ne delim opštine na “naše” i “njihove”, već pre svega na one kojima je potrebna veća pomoć i na one koje mogu same ili uz malu pomoć ministarstva da preskoče stepenicu više”, rekao je Mirović… živi bili, pa videli…

Prioritet će imati razvojni projekti, oni koji uključuju saradnju više opština, kao i projekti u nerazvijenim delovima zemlje…

Igor Mirović, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave, najavio je izgradnju novih industrijskih zona u Srbiji i obećao opštinama dobru saradnju sa ministarstvom, bez političkih prepreka u realizaciji dobrih projekata.

Mirović je u intervjuu Tanjugu rekao da opštine mogu da očekuju otvorena vrata ministarstva i dijalog o svim pitanjima, pomoć prilikom izrade projekata, kao i ukazivanje na projekte koji su značajni za ekonomski razvoj pojedinih opština i regiona.

“Često se zbog uticaja pojedinih stranaka i raznih političkih ideja u opštinama može naići na prepreke u realizaciji projekata, ali ja sam zaista izrazito protiv toga. Ne delim opštine na “naše” i “njihove”, već pre svega na one kojima je potrebna veća pomoć i na one koje mogu same ili uz malu pomoć ministarstva da preskoče stepenicu više”, rekao je Mirović.

Prioritet Ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu je realizacija projekata koji imaju razvojni značaj i oko kojih se okupilo više opština, a kao primer takvog projekta naveo je izgradnju brane Rovni u Valjevu.

“Taj projekat ima značaj za više opština i doprinosi ne samo kvalitetnijem životu građana već i privrednom i ekonomskom razvoju pojedinih oblasti , jer obezbeđuje sigurno vodosnabdevanje i smanjuje gubitke u javnim preduzećima”, ocenio je Mirović.

On je rekao da će Ministarstvo dosledno poštovati zakone i uredbe koji su klasifikovali regione i opštine prema stepenu razvijenosti i podsticati projekte u manje razvijene delove Srbije.

Autoput Novi Sad-Ruma mora biti završen, u skladu sa ugovorom

Svi započeti dobri projekti biće nastavljeni. Ministar izdvaja 3 najvažnija:

  1. izgradnja autoputa od Pojata do Preljine i
  2. izgradnja autoputa od Novog Sada do Rume,
  3. kao i projekat završetka izgradnje puta od Kragujevca do Batočine.

“To su tri velika projekta koja moramo završiti u jednom razumnom roku. Prva dva moramo početi i završiti u skladu sa ugovorom. Put od Kragujevca do Batočine moramo završiti, jer se on već dugo godina radi, deo je državnog aražmana sa kompanijom Fijat i pristupa radnim i poslovnim zonama u Kragujevcu”, ocenio je Mirović.

Projekti koji ne doprinose privrednom razvoju Srbije neće biti finansirani.

On je poručio da opštine treba da se udružuju, i da predstave one projekte koji će, po svom karakteru i po svom značaju, moći da stanu u red najvažnijih projekata u Srbiji i da kao takvi dobiju pomoć i međunarodnih fondova.

Plan je, kako je naveo, da se u skladu sa budžetom za 2014. Godinu definiše poseban program pomoći u izgradnji radnih i poslovnih zona u onim opštinama u kojima ih nema.

Prema podacima iz lokalnih samouprava, u Srbiji postoje 92 radne i poslovne zone, dok oko 40 opština nema na ovaj način opremljen prostor.

“Ovo je prilika da eventualno kroz novi program ministarstva, definišemo pomoć opštinama prilikom izgradnje radnih i poslovnih zona, ili da tamo gde već i postoje radne i poslovne zone, učestvujemo u dodatnoj izgradnji infrastrukture u njima”, rekao je ministar.

Pokazalo se, kako navodi, da one opštine koje imaju spremne poslovne zone, u kojima vlada komercijalni duh i koje imaju dobru infrastrukturu, imaju prednost u privlačenju domaćih i stranih investitora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.