Auto-škole pred novim pravilnikom

VIDEO K9: Od 25. oktobra na snazi će biti novi pravilnik za auto-škole, koji je zabrinuo veliki broj škola za obuku vozača koje do sada nisu ispunile sve obaveze koje će taj pravilnik od njih zahtevati.

0
648

Prema pisanjima pojedinih medija, novi Pravilnik za auto-škole u Srbiji, koji stupa na snagu 25. oktobra, mogao bi zbog pojedinih odredbi da dovede do zatvaranja velikog broja škola za obuku vozača.

Auto-škole u Novom Sadu, kojih trenutno ima oko tridesetak, ne slažu se, međutim, sa takvim ocenama.

“Novi zakon o bezbednosti saobraćaja je već stupio na snagu u aprilu ove godine, a sad 25. oktobra stupa novi pravilnik koji će u mnogome doprineti u poboljšanju bezbednosti saobraćaja. Kao što znate, novim pravilnikom predviđena je upotreba ABS kočionog sistema u svim vozilima, što naročito doprinosi bezbednosti saobraćaja pešaka, jer kao što znamo prilikom kočenja vozilo postaje upravljivo kod korišćenja ABS sistema što nije slučaj kod vozila bez ABS sistema, tako da u svakom slučaju tu dobijamo na unapređenju u bezbednosti u saobraćaju”, rekao je Slaven Manović, instruktor vožnje u auto-školi.

Novim pravilnikom je propisano i da poligoni za obuku budućih vozača, moraju da imaju uspon za kretanje automobila pod ručnom kočnicom.

“Svaki grad treba da ima svoj poligon sa usponom jer je za razliku od starog pravilnika izmešteno to što se ranije radilo u ulicama sa smanjenim intenzitetom saobraćaja, tako da smo i samim tim izmestili auto-škole na poligone i umnogome u tom segmentu doprineli u bezbednosti u saobraćaju”, naveo je Manović.

Ovaj pravilnik, kako je naveo, neće uticati na cenu polaganja, jer je zakonom definisano da država formira minimalnu i maksimalnu cenu.

Manović se osvrnuo i na prošlogodišnji protest auto-škola, kada je nekoliko stotina instruktora iz cele Srbije negodovalo zbog toga što im je nametnuto obavezno pohađanja seminara o unapređenju znanja.

“Ako se sećate poslednjeg protesta auto-škola, protestvovali smo protiv seminara na koja moramo da idemo na unapređenje znanja, sve struke idu na te seminare unapređenje znanja, pa što onda ne bi i samim tim išli i mi i doprinosili bezbednosti saobraćaja, školovali se i unapređivali”, kazao je Manović.

Auto-škole su imale dovoljno vremena da prilagode vozila i poligone novim uslovima koje pravilnik propisuje, ocenio je Manović. Inače, prema novom pravilniku, poligon za obuku vozača mora da bude u vlasništvu auto-škole ili da vlasnik ima ugovor o zakupu ili rešenje o korišćenju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.