Auto-sedišta za buduće roditelje

VIDEO K9: U zgradi Doma zdravlja „Novi Sad“ danas je izvršena besplatna podela auto-sedišta budućim roditeljima koji ispunjavaju sve obavezne uslove za ovu donaciju.

0
518

U cilju bezbednog i sigurnog prevoza beba u automobilu, realizovana je još jedna u nizu podela besplatnih auto-sedišta budućim novosadskim roditeljima. 32 bračna para koja su ispunila uslove u smislu materijalnog stanja i odslušali predavanja, danas su preuzeli auto-sedišta i potpisali ugovore.

Projekat podele besplatnih auto-sedišta obuhvatao je i predavanja koja su roditelji bili u obavezi da odslušaju u Školi za trudnice, kako bi u potpunosti bili pripremljeni, jer se pokazalo da se više od 90% dečijih auto-sedišta nepravilno koristi.

“Deca nam u Srbiji najčešće stradaju kao putnici u automobilima kada su uglavnom sa svojim roditeljima, koji bi prirodno trebalo da najviše vode računa o njihovoj bezbednosti, a upravo je suprotno. Iz tog razloga smo morali da pronađemo roditelje, da ih okupimo i da im objasnimo koliko je bitno da koriste auto-sedišta i da ih naučimo kako da ih na pravi način koriste, jer će samo tako njihova deca biti bezbedna u autu”, rekla je Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Projekat je krajem prošle godine pokrenuo Centar za promociju bezbednosti saobraćaja otvaranjem Kancelarije za dečija auto-sedišta u objektu Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Zmaj Ognjena Vuka, uz podršku NIS-ovog projekta „Zajednici zajedno“. Projekat su podržali i grad Novi Sad i Agencija za bezbednost saobraćaja.

“Grad Novi Sad i Uprava za saobraćaj i puteve podržavaju ovakve akcije, naročito podržava ovu ideju da se auto-sedišta daju na korišćenje mladim bračnim parovima i ljudima koji imaju socijalne probleme”, naveo je Đorđe Basarić iz Uprave za saobraćaj i puteve.

“Dom zdravlja „Novi Sad“, kao jedna od najeminentnijih ustanova primarne zdravstvene zaštite u regionu, u svom sistemu sadrži i Školu za trudnice. Logičan sled postojanja Škole za trudnice jeste i saradnja sa Kancelarijom za dečija auto-sedišta, jer na taj način edukujemo i pokazujemo brigu o našim najmlađima i odgovorno ponašanje u saobraćaju i prema našem potomstvu”, kazao je Veselin Bojat, direktor novosadskog Doma zdravlja.

U Školi za trudnice Doma zdravlja „Novi Sad“ biće nastavljena predavanja koje je do sada odslušalo oko 600 roditelja, a Agencija za bezbednost saobraćaja obezbedila je još deset auto-sedišta koja će biti podeljena, najavljeno je danas.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.