Atelje 61 bez galerije

VIDEO K9: Danas, kao jedinstveni centar tapiserijske umetnosti u Srbiji, Atelje 61 koji se nalazi na Petrovaradinskoj tvrđavi, od 2013. godine je bez galerije, jer njihova postojeća galerija "Boško Petrović" nije u funkciji.

0
1124

Atelje 61 decenijama neguje tradiciju tapiserijske umetnosti i iza njega stoji preko 200 izložbi.

Pored toga, od 1997. godine u okviru Ateljea 61 je počela sa radom i Škola tkanja koja i danas radi u punom jeku. Jedan od glavnih problema Ateljea trenutno je nepostojanje sopstvene galerije, pa sa svojim umetničkim radovima pretežno gostuju.

“Kao i sve ustanove kulture i institucije kulture i mi funkcionišemo po pitanju plana i programa za tekuću godinu, te u tom smislu, u 2017. godini započinjemo našu 56. godinu postojanja, a koja je otpočela 28. februara 0961. godine. Februar započinjemo virtuelnom izložbom, koju ćemo upriličiti upravo u nedostatku galerijskog prostora”, rekla je Teodora Ž. Janković, zadužena za odnose sa javnošću Ateljea 61.

Kako navode, jedinstvena Galerija “Boško Petrović” i nosi naziv po svom osnivaču, jer se znameniti slikar bavio isključivo problematikom umetnosti tekstila. Danas je Atelje 61 tu da afirmiše i populariše tapiseriju, a kako navodi Janković, nadaju se da će uskoro njihova galerija biti opet funkcionalna.

“Budući da imamo uveravanja od gradskih čelnika i člana Veća zaduženog za kulturu, da će se u tom smislu, u smislu revatilizacije koja jeste jedan od prioriteta i samog generalnog plana za Novi Sad 2021. odnosno Evropsku prestonicu kulture, što je podržala i Vlada Republike Srbije, dakle verujem da će se iznaći način da se i naš galerijski prostor ponovo nađe u funkciji”, rekla je Janković.

Podsetimo, 28. februara 1961. godine i zvanično je zaživela vizija Petrovića i Tobolke, upravo u prostorijama samog ateljea Boška Petrovića, dok od 2013. godine, zbog nefunkcionalnosti samog prostora, galerija nije u upotrebi. Atelje 61 je ustanova kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad i koja se finansira iz budžeta grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.