Astronomski kamp Letenka 2018. od sutra na Fruškoj gori

VIDEO K9: Na Fruškoj gori sutra počinje Astronomski kamp ,,Letenka 2018'' koji okuplja ljubitelje posmatranja noćnog neba i stručnjake - predavače sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Reč je o realizaciji IPA projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske pod nazivom VoBaNISTA - ,, Noćno nebo Vojvodine i Bač - Kiškuna kao nova turistička atrakcija''.

0
875

Letenka 2018. okupiće astronome amatere iz regiona kao i brojne predavače koji će događaj obogatiti zanimljivim predavanjima iz astronomije i fizike. Učesnici kampa će imati priliku i da pitaju naučnike sve što ih zanima iz ove oblasti .

“Astronomski kamp se organizuje na Letenci. Biće udarna dva dana, 20. i 21. juli, znači to je petak i subota, te pozivamo sve građane i zaljubljenike u astronomiju, ali naravno i one koji to još i nisu da postanu, da uživaju u čarima prirode”, rekla je dr Sofija Forkapić, menadžerka VoBaNISTA projekta.

Pored posmatranja noćnog neba, planirane su radionice, kao i program za decu koja će raditi na bojenju i pravljenju pokretnog sunčanog časovnika.

“Imamo programe za decu, radionice, kvizove, filmove i deca će učestvovati u izradi sunčanog sata. To je sat koji na osnovu kretanja sunca meri vreme, tako da će to isto deci biti zanimljivo”, navela je Forkapić.

U nedelju se završava druženje u kampu dodelom diploma najboljim astonautima amatirima.

VoBaNISTA ima za cilj da se astronomija približi građanima i da se upotrebi netaknuti potencijal regije Vojvodina/Bač- Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu, ali i da se razvije u nove turističke atrakcije ovog regiona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.