Astrazeneka bez zakazivanja

VIDEO K9: Poslednjeg radnog dana ove nedelje u bolnicama u Srbiji je sve veći broj obolelih od korona virusa.

0
32

U novosadskim zdravstvenim ustanovama jutros je bilo 396 kovid pacijenata, dvanaestoro više u odnosu na juče. Na respiratorima su 33 obolela, jedan manje nego u četvrtak.

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno je 301 oboleli od kovida, od kojih je 25 na respiratorima, dok su ostali na lečenju u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. Raste broj pacijenata i većini ostalih zdravstvenih ustanova u Srbiji i sada ih je, prema podacima Ministarstva zdravlja, oko 5.100, od kojih je više od 220 na respiratorima.

Sa druge strane, po broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je sa više od 2.110.000 imunizovanih, druga u Evropi, posle Velike Britanije. Nakon odluke Evropske agencije za lekove da je vakcina kompanije AstraZeneka bezbedna i efikasna, otvorene su i dve nove lokacije u Novom Sadu i Beogradu gde građani mogu da prime ovu vakcinu bez prethodnog zakazivanja.

Punktovi za vakcinaciju su Novosadski sajam i Hala 3 na beogradskom Sajmu, a prednost pri vakcinaciji imaju najstariji građani. Do ponedeljka su na snazi mere zatvaranja ugostiteljskih objekata, šalterske prodaje hrane i prodavnica, izuzev perhrambenih koje mogu da rade do 21 čas, dok benzinske pumpe i apoteke nemaju graničenja u radu.

Epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da će pooštrene epidemiološke mere verovatno biti produžene, a Krizni štab predlaže da ostanu na snazi do 29. marta.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu saopštilo je da je danas počeo da radi Centar za Kovid mere (inspektor.gov.rs) gde se mogu naći najnovije verzije naredbi i uredbi i gde privrednici mogu dobiti tačne podatke o ograničenjima koje ove mere podrazumevaju sa aspekta delatnosti koju obavljaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.