Astra plan nudi rešenje stanarima Dositejeve 11

VIDEO K9: Građevinska firma Astra plan ponudila je stanarima zgrade u Dositejevoj 11 izgradi novi objekat i nadoknadi štetu koju su im naneli pre pre pola godine prilikom izgradnje objekta na susednom placu. Astra plan danas je izneo svoju verziju priče o rušenju zida koji je bez krova nad glavom ostavio 12 porodica.

0
1011

Zid zgrade u Dositejevoj 11, podsetimo, obrušio se nakon što je investitor koji je gradio objekat na susednoj parceli počeo da kopa temelje.

Sugrađanima koji su tom prilikom ostali bez domova novosadski hotelijeri su u privih mesec dana obezbedili besplatan smeštaj, a grad im potom pokriva kirije za podstanarske stanove za šest meseci.

U međuvremenu su podignute krivične prijave protiv dva lica za građenje bez građevinske dozvole, nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova i teško delo protiv opšte sigurnosti.

Sudbina oštećenih porodica nije morala biti toliko dugo neizvesna jer je investitor od samog početka bio voljan da reši ovaj problem, tvrdi pravni zastupnik i punomoćnik Astra plana Strahinja Selaković.

“Uz sav napor u tim pregovorima, gde je investitor rekao da želi da taj objekat koji je sam po sebi bio trošan i star i materijal od kog je on izgrađen je takve prirode da je vrlo lako moglo doći do obrušavanja istog i vremenom, želi da na mestu tog objekta izgradi stanarima novi objekat”, rekao je Selaković.

Objekat koji bi imao temelje, za razliku od urušenog koji ih nema, što je, prema rečima Selakovića, i jedan od razloga zbog kojih je došlo do rušenja zida. Pored toga, investitor je stanarima ponudio isplatu štete na uništenim stvarima unutar objekta.

“Jedini uslov koji je investitor postavio jeste da se stanari sa tim saglase i da pristupe zajedničkom rešavanju problema. U šest meseci nismo daleko dugurali, odnosno mogu slobodno da kažem da se nismo pomerili sa mrtve tačke iz razloga što stanari i njihovi punomoćnici su stalno imali neke zahteve nesvakidašnje. u smislu da takvi zahtevi isključivo vode prolongaciji rešavanja ovog problema u vremenskom smislu”, kazao je Selaković.

Selaković navodi, da su stanari od njih zahtevali da procenu mogućnosti eventualne sanacije objekta vrši Građevinski fakultet u Sobotici. Međutim, prema njegovim rečima, fakultet se izjasnio da taj posao nije u njegovoj nadležnosti, na šta je, kako je istakao, izgubljeno dva meseca. 8. januara ove godine, kazao je Selaković, stanarima su predstavili građevinsko-arhitektonski plan nove zgrade, a do danas od njih nisu dobili nikakakav odgovor o tom predlogu.

“Dan danas smo im otvoreni za saradnju. Pitate me kako oni nama da veruju? Pa nama je interes, mi smo do sda već dosta truda uložili i materijalno i finansijski da bi došli do ove dokumentacije koju sada posedujemo. Želimo da napravimo kvalitetan objekat, po svim normamam i standardima koji su predviđeni za tu vrstu posla”, naveo je Milorad Živković, direktor Astra plana.

Živković je napomenuo da je firma čiji je on direktor investitor radova, a da je izvođač radova Euro invest 021 Novi Sad i da tu treba praviti razliku. Takođe navodi da su dogovor mogli postići odavno, da stanari iz Dositeje 11 nisu bili toliko, kako je rekao, pasivni prilikom pronalaska rešenja koje bi odgovaralo i jednoj i drugoj strani.

Stanari zgrade su, podsetimo, prema pisanju Večernjih novosti, u oktobru odbili da im sanaciju radi firma koja ih je i dovela u takvu situaciju i to bez urađene procena štete.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.