Asanž – uzbunjivač ili špijun?

VIDEO K9: Najpoznatiji svetski uzbunjivač Džulijan Asanž najverovatnije će biti izručen Sjedinjenim američkim državama jer je Britanija najbliži američki saveznik, ocenio je profesor Fakulteta bezbednost Darko Trifunović.

171

Posle hapšenja Džulijana Asanža u Londonu otvorena su dva nova i verovatno još važnija poglavlja.

Pojedini analitičari ocenili su da bi Velika Britanija mogla izručiti Asanža Americi i time bi možda otvorila vrata da se i drugi uzbunjivači u budućnosti „love” zbog otkrivanja informacija. Takođe se postavlja pitanje i da li će Asanžova sudbina utišati one koji su razmišljali da krenu sličnim putem.

Da li bi od odgovora na ova dva pitanja mogla da zavisi i sudbina slobodnog govora i novinarstva, govori profesor fakulteta za bezbednost Darko Trifunović.

Pojedini zapadni analitičari su ocenili da je hapšenje Asanža ruganje vladavini prava i frontalni napad na slobodu medija i mišljenja kao i na slobodu novinara da objave i neprijatne istine.

Takođe se podseća da ne postoji ništa protiv Asanža, osim optužbe da osnivač Vikiliksa 2012. godine nije poštovao rok suda da se u okviru puštanja uz kauciju javi policiji.

U Velikoj Britaniji se za tako nešto izriče novčana kazna, a maksimalna zatvorska kazna je dvanaest meseci. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.