Asanž – uzbunjivač ili špijun?

VIDEO K9: Najpoznatiji svetski uzbunjivač Džulijan Asanž najverovatnije će biti izručen Sjedinjenim američkim državama jer je Britanija najbliži američki saveznik, ocenio je profesor Fakulteta bezbednost Darko Trifunović.

213

Posle hapšenja Džulijana Asanža u Londonu otvorena su dva nova i verovatno još važnija poglavlja.

Pojedini analitičari ocenili su da bi Velika Britanija mogla izručiti Asanža Americi i time bi možda otvorila vrata da se i drugi uzbunjivači u budućnosti „love” zbog otkrivanja informacija. Takođe se postavlja pitanje i da li će Asanžova sudbina utišati one koji su razmišljali da krenu sličnim putem.

Da li bi od odgovora na ova dva pitanja mogla da zavisi i sudbina slobodnog govora i novinarstva, govori profesor fakulteta za bezbednost Darko Trifunović.

Pojedini zapadni analitičari su ocenili da je hapšenje Asanža ruganje vladavini prava i frontalni napad na slobodu medija i mišljenja kao i na slobodu novinara da objave i neprijatne istine.

Takođe se podseća da ne postoji ništa protiv Asanža, osim optužbe da osnivač Vikiliksa 2012. godine nije poštovao rok suda da se u okviru puštanja uz kauciju javi policiji.

U Velikoj Britaniji se za tako nešto izriče novčana kazna, a maksimalna zatvorska kazna je dvanaest meseci. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.